Avslöjar detaljerna om Robinson: ”Skönt säga sanningen”

I 47 avsnitt fick tv-tittarna följa Ylwa Lidén i Robinson innan äventyret tog slut. Nu avslöjar hon hur det egentligen var att befinna sig på den öde ön, sanningen om bråket på sociala medier och de kaotiska slutscenerna. ”Vi blev skiträdda”, säger hon.

Ylwa berättar att de på grund av svälten tappade mycket i vikt. – Det var fruktansvärt att se att det inte fanns något kvar av kroppen – skinnet hängde ju bara på en och alla muskler hade försvunnit, säger hon.

Ylwa berättar att de på grund av svälten tappade mycket i vikt. – Det var fruktansvärt att se att det inte fanns något kvar av kroppen – skinnet hängde ju bara på en och alla muskler hade försvunnit, säger hon.

Foto: TV4

Västerbotten2023-12-11 21:45

Den 66-åriga Sorselebon tog sig till den åtråvärda finalveckan, men tvingades lämna programmet när endast två dagar återstod av äventyret, ett att ha eliminerats i en utslagstävling.

Kanske ett fall på det berömda målsnöret enligt somliga, men huvudpersonen själv är nöjd:

– Jag är helt överväldigad över min prestation. Jag fasade för att åka ut först och kommer ihåg hur jag under de första dagarna stod i vattnet och fantiserade om att få uppleva finalveckan, säger Ylwa Lidén när VK når henne.

Efter hennes sorti hyllades hon av sina konkurrenter, som inte kunde hålla tårna tillbaka när hon lämnade stranden.

– Ylwa har alltid varit den som brytt sig om andra, funnits där och gett de varma kramarna. Hon har varit den genuint varma personen – vilken powerkvinna, sade Robinsondeltagaren Emilio Mio Vega i programmet.

undefined
Ylwa Liden, längst ned till höger, och hennes tidigare lagkamrater.

Dessa lovord fick Ylwa Lidén höra först när programmet sändes – då bröt hon ihop.

– Det var så jobbigt att se det på tv – jag blev så rörd. Jag skyndade mig att skriva till dem allihopa, säger hon.

Det finns dock en deltagare – Tove Dalsryd – som kanske inte riktigt stämmer in i hyllningskören – åtminstone inte sett till det bråk som blossat upp på sociala medier efter inspelningarna.

Konflikten grundade sig egentligen i ett storbråk mellan Tove Dalsryd och deltagaren Karolina Tilander, som utspelade sig under inspelningarna – en konflikt som Ylwa Lidén också skulle bli indragen i efter att hon sagt åt Tove Dalsryd att släppa bråket och gå vidare.

Ylwa Lidén pratade även med Karolina Tilander om situationen – vilket inte föll i god jord hos Tove Dalsryd, varken under inspelningarna eller när programmet sändes. Både i sociala medier och för Aftonbladet har Dalsryd uttryckt sitt missnöje.

– Jag blev ju extremt besviken när jag nu fick se vad hon sa till Karro på tv, hon hade kunnat säga allt det direkt till mig i stället. Det är helt sjukt och en otroligt konstig grej att kasta mig under bussen för att fjäska för Karro. Jag tror att det var hela syftet, säger Tove till Aftonbladet.

undefined
Ylwa Lidén, minuterna efter att hon tvingats lämna programmet.

Utspelet på sociala medier förvånade Ylwa Lidén.

– För det första blev jag jättebesviken på Tove när jag såg detta. Jag fick reda på det via sociala medier. Jag försökte ringa och sms:a henne men jag fick aldrig tag på henne. Jag tycker att hon hade kunnat säga detta till mig i stället för att skriva det på sociala medier, säger Ylwa Lidén och ger sin bild av situationen:

– Jag gick aldrig till Karro. Jag gick för att fylla på vatten och då stod Karro där och så klart pratade vi om bråket som utspelat sig på dagen. Jag upplevde inte heller att Tove som arg där och då – det var samma goa och fina tjej. Om hon skulle ha varit så arg som hon säger att hon är och har varit tänker jag att hon inte skulle ha pratat med mig eller gett mig hennes immunitet. Men jag vill inte att det här ska bli någon långbänk och jag lägger ingen energi på det.

Har du kontakt med övriga deltagare från programmet?

– Ja, vi har kontakt och det har blivit som en familj. Det är så fantastiskt fina människor som jag har lärt känna. I januari eller februari har vi planerat in en reunion i Stockholm, men sedan har jag sagt åt dem att de ska komma till Sorsele under vårvintern – eller jag kräver att de ska komma, säger Ylwa och skrattar.

undefined
Ylwa Lidén blev rörd till tårar när hon fick höra de andra deltagarna hyllningar.

Det blev totalt 40 dagar av svält, mygg och överlevnad på paradisön i Malaysia. Totalt tappade Ylwa Lidén nio kilo i kroppsvikt.

– Det var fruktansvärt att se att det inte fanns något kvar av kroppen – skinnet hängde ju bara på en och alla muskler hade försvunnit. När man inte har så mycket att ta av sedan innan så äter kroppen upp musklerna. Jag höll på att svimma när jag fick se mig själv i spegeln.

Upplever du att kroppen påverkades långt efter programmet av svälten?

– Nej, det tycker jag inte. Det tog tid att bygga upp musklerna igen och man var inte så stark när man skulle gå tillbaka till gymmet. Man fick också tänka på att äta sakta, lite och ofta. Vår läkare sa åt oss att inte vräka i oss.

Ylwa Lidén berättar vidare att kamerateam fanns på plats på ön från halv sju på morgnarna till halv sex på kvällarna. Därefter lämnades deltagarna ensamma.

Om det skulle hända något eller om någon insjuknade under natten, hur kunde ni då kontakta produktionen?

– På ön fanns det en inhemsk person, som ägde ön. Denna person fanns på plats i en hydda på ön tillsammans med sjuksköterska från produktionen. De fanns där nattetid och om det skulle hända något skulle vi gå dit.

undefined
Ylwa Lidén från Sorsele slutade på en sjätteplats i årets Robinson.

Kändes det tryggt?

– Ja, absolut.

Det blev alltså slutligen en sjätteplats i för Ylwa Lidén i Robinson. Den som fick höja Robinson-statyetten och utropa sig som vinnare var Pelle Lilja, 60, från Stockholm. Det var dock dramatiska slutscener som utspelade sig, strax efter segern kollapsade vinnaren och fick behandlas med syrgas.

Ylwa Lidén och de andra deltagarna bevittnade med fasa det som utspelade sig:

– Vi blev skiträdda. Han låg bakom en ställning och vi såg hur sjukvårdsteamet jobbade med honom. Efter fyra minuter reste han sig och då fick vi springa fram, säger hon.

Avslutningsvis, hur har det varit på byn under programmets gång?

– I en liten by som Sorsele, där alla känner alla, så har det varit en otrolig uppståndelse. Jag har fått ta god tid på mig när jag har varit på matbutiken och handlat. Men jag har inte gått höra något negativt, utan har mötts av pepp både från gamla och unga. Det har varit fantastiskt, men det har också varit skönt att få säga sanningen att jag inte vann programmet, säger Ylwa Lidén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!