För att nå målen i Parisavtalet, det vill säga att den globala uppvärmningen begränsas till två grader, krävs det att alla hjälps åt. För att Västerbotten ska kunna bidra med sin beskärda del har Länsstyrelsen i Västerbotten beställt en så kallad koldioxidbudget av forskare vid Uppsala universitet.
Under måndagen presenterade forskarna sitt resultat: Västerbotten måste minska sina utsläpp med 16 procent årligen för att klara klimatmålen.
Boven: transporter
Den största klimatboven i länet är transporter, men industrier och arbetsmaskiner står också för stora utsläpp.
– Mycket utsläpp kommer från inrikestransporter och vägtrafik, men även från utrikestransporter. När det kommer till utrikestransporter så har vi fördelat utsläppen från svenskarnas tur- och returresor, över hela Sveriges befolkning, säger forskaren Martin Wetterstedt.
Enligt forskarna är den stora utmaningen att få samtliga aktörer i samhället att ta sitt ansvar för klimatet.
– Det är ingen som har full rådighet. Vem är det egentligen som hanterar den här frågan? Privatpersoner kan inte göra allt själva. Inte heller kommuner, län eller regioner. Det krävs ledarskap och samverkan från alla håll – men också ett individuellt ansvar.
Vad kan man som västerbottning göra för att minska länets koldioxidutsläpp?
– Man måste titta på sin egen livsstil och fundera vad man minska på. Flyger man mycket – då är det ganska enkelt att minska på det. Däremot är det kanske svårare att undvika vägtransporter. Är det så att man är behov att ta bilen till jobbet – då kanske man kan hitta sätt att samåka. Eller byta till elbil, det är naturligtvis mycket bättre.
Ingen överraskning
Att Västerbotten kommer att behöva minska sina koldioxidutsläpp kom dock inte som någon överraskning för Elin Söderberg, klimat- och energisamordnare vid Länsstyrelsen i Västerbotten. Nästa steg blir att sprida informationen till länets aktörer.
– Vi har jobbat länge med vad forskningen säger om en globala koldioxidbudgeten. Vi har beställt den här budgeten som ett forskningsbaserat diskussionsunderlag för länets aktörer. Sen är det upp till alla aktörer att besluta vad man vill ta med i sin egen verksamhet, säger Elin Söderberg.
Anna Svedberg//Västerbottens-Kuriren