Det var i augusti i fjol som olyckan inträffade på en fabrik i Västerbotten som tillverkar mat. Mannen var upptagen med diskningsarbeten när han kom att öppna en ventil till ett rör där det fanns hett vatten. Följden blev att det heta vattnet sköljde ut och över hans mage och ben.
Mannen fick brännskador på framsida vänster och höger lår, underlivet och en mindre del på buk och bröstkorg. Till följd av skadorna blev han sjukskriven i två veckor.
Hur kunde då olyckan ske?
I strafföreläggandet beskrivs hur kopplingstavlan med den aktuella ventilen flyttades under 2018 och placerades då högre upp.
Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som har haft hand om fallet, menar att företaget har, i egenskap av arbetsgivare med skyddsansvar, av oaktsamhet förbisett vad som krävs av bolaget enligt arbetsmiljölagen.
Oaktsamheten består i att ansvarig företrädare har underlåtit att genomföra en riskbedömning av det arbetsmoment som skulle utföras vid händelsen.
Om det hade gjorts hade bristerna i fråga om skydd uppmärksammats och åtgärder för att eliminera eller begränsa riskerna, som att föreskriva att personlig skyddsutrustning skulle användas under arbetet, vidtagits. Då hade brännskadorna kunnat undvikas.
På grund av brottet ska företaget betala böter på 100 000 kronor eftersom de inte gjorts vad som krävdes för att förebygga händelsen.
Mattias Wennberg/ Västerbottens-Kuriren