Varnar unga för surströmming

Med surströmmingspremiären runt hörnet går Livsmedelsverket ut med en uppmaning, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Västerbotten2019-08-14 07:23

Torsdagen den 15 augusti infaller årets surströmmingspremiär. Med anledning av detta går Livsmedelsverket ut med information om att strömming kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB.

Livsmedelsverket skriver att den strömming som används för tillverkning av surströmming framför allt fiskas i Bottenhavet och Bottenviken. Både strömmingen och andra feta fiskar därifrån innehåller höga halter av just dessa miljögifter.

I övriga EU är det förbjudet att sälja fisk med höga halter av dioxin och PCB, men i Sverige finns det ett undantag.

undefined

Missförstånd

Det undantaget har dock ett förbehåll att Livsmedelsverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna.

Framför allt finns det ett missförstånd gällande kostråden om miljögifter i fisk, menar Livsmedelsverket.

”En vanlig missuppfattning är att kostråden om miljögifter i fisk bara gäller barn och gravida kvinnor, men de gäller i själva verket också ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder”, skriver Livsmedelsverket.

Barn känsligare

Dioxiner och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under flera år och förs över till ens barn vid både graviditet och amning, enligt Livsmedelsverket,

”Barn är känsligare för dessa ämnen än vuxna, därför bör barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder inte äta strömming och annan fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta fisken högst en gång per vecka”, skriver Livsmedelsverket.

Rickard Bjerselius är toxikolog på Livsmedelsverket.

– Den som tycker om surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året.

Nils Johansson//Västerbottens-Kuriren

Fakta: Kostråd

Unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar, barn och ungdomar bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger/år – övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.

Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming.)

Vildfångad sik från Vänern och Vättern

Vildfångad röding från Vättern

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!