Regionen flaggar för indragna semestrar: "Extra utmanande i år"

Förskjuten eller indragen semester för personal, stängda mottagningar och ändrade öppettider kan bli Region Västerbottens lösning i sommar om konflikten med facket trappas upp.

Region Västerbotten flaggar för att anställda kan komma att gå miste om sin sammanhängande semester i sommar. (Arkivbild)

Region Västerbotten flaggar för att anställda kan komma att gå miste om sin sammanhängande semester i sommar. (Arkivbild)

Foto: Petra Älvstrand

Västerbotten2024-05-23 15:00

Tjänstemännen Region Västerbotten har presenterat ett förslag på sommarens hälso- och sjukvård för regionpolitikerna med förslag på bland annat minskad kapacitet och samordning för att klara av bemanningen.

"Sommarplaneringen är svår i vanliga fall men extra utmanande just i år", skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande som skickades ut på torsdagen.

Med hänvisning till rådande förhandlingar med Vårdförbundet, där facket bland annat infört en övertidsblockad och varslat om strejk för en del av sina medlemmar, flaggar regionen för att planerna kan behöva justeras. Då kan öppettider påverkas och mottagningar kan komma att hållas stängas under sommaren.

Det kan också bli aktuellt att personalen får semestern indragen eller förskjuten och de kan tvingas arbeta på andra avdelningar än normalt.

– Våra medarbetare behöver semester och det är väldigt svårt att hitta vikarier i tillräcklig utsträckning. Det är en utmaning för cheferna att få ihop alla scheman men de hittar lösningar och samarbetar också bra mellan verksamheterna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson i pressmeddelandet.

Målet är att bevilja semestrar enligt personalens önskemål, säger hon. 

Men om konflikten fortsätter är det framför allt personal inom dygnet runt-verksamhet som riskerar att gå miste om sina fyra veckors sammanhängande semester i år.

– Vården ska vara patientsäker och det är grunden för vår planering, säger Elisabeth Karlsson.

Regionens plan:

  • Lycksele lasarett, Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus har cirka 70 procent av sina vårdplatser öppna mellan vecka 23 och 34. Då bedrivs i huvudsak akut verksamhet samt utredning och behandling av tumörsjukdomar inom slutenvården. De flesta mottagningar har öppet men med reducerad verksamhet. Så långt det är möjligt vårdas patienter på den enhet och det hemsjukhus de tillhör.
  • Förlossningen i Lycksele håller stängt från den 1 juli till och öppnar igen måndag den 12 augusti. Berörda gravida inom upptagningsområdet för Lycksele lasarett hänvisas då till förlossningsavdelningarna i Skellefteå och Umeå.
  • Inom primärvården stänger några hälsocentraler eller reducerar verksamheten, och har då utökat samarbete med närliggande hälsocentral eller sjukstuga. Vissa sjukstugor stänger sina akutvårdsplatser periodvis under sommaren. Även tandvården drar ned på verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!