Den 25 april inledde Vårdförbundet en blockad mot övertids- och mertidsarbete som omfattar alla vårdrelaterade verksamheter inom Region Västerbotten.
Region Västerbotten publicerade förra veckan en artikel på sin interna kommunikationskanal där de redovisade vilka konsekvenser blockaden har gett, detta rapporterar VK. Bland annat menar de på att planerad vård har behövts ställa in, tillgängligheten för patienterna har minskat och att personalens sommarsemester kan komma att påverkas.
Hälso- och sjukvårdsdirektören, Elisabeth Karlsson, skriver i artikeln att blockaden har bidragit till en ökad belastning för personalen. Hon menar på att planerad verksamhet har tvingats planeras om med kort varsel.
"Det skapar etisk stress bland samtliga medarbetare och chefer, utifrån en upplevelse att inte kunna utföra den planerade verksamheten." skriver hon.
Vårdförbundets medlemmar tillsammans med många andra medarbetare har reagerat på inlägget.
–Det är många grejer som arbetsgivaren skriver som vi inte tycker stämmer. Personal har upplevt etisk stress långt innan konflikten bröt ut på grund av att patienter skrivs ut för tidigt, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten till VK.
Vårdförbundet är mest kritiska mot att arbetsgivaren har utformat en verksamhet som bygger på att personalen arbetar övertid.
–Att det är patientosäkert när våra medlemmar jobbar som alla andra stämmer inte. Våra medlemmar gör allt i sin makt för patientsäkerheten och ansvaret för situationen som uppstått ligger nu på arbetsgivaren. Att arbetsgivaren lägger skulden på våra medlemmar är väldigt märkligt, säger Jenny Olsson.
Elisabeth Karlsson som är hälso- och sjukvårdsdirektör håller med om att personalen upplevt etisk stress redan innan blockaden sattes i verket.
–Absolut, det här är inget nytt problem, men det är inte vår ambition att lägga skulden på medarbetarna. Vi har under lång tid försökt att rekrytera fler, säger Elisabeth Karlsson till VK.
Hur kommer det sig att planerad verksamhet måste ställas in när personalen jobbar enligt sitt schema?
– En del verksamheter är baserad på att ha personal i beredskap om det händer något akut men det får vi inte ha nu och då måste vi schemalägga beredskapen vilket skapar hål i schemat under ordinarie arbetstid, säger Elisabeth Karlsson.
Ett av vårdförbundets krav är att förkorta arbetstiden.
–Det behövs för att vi ska orka och jag tror att fler kommer tillbaka om vi får hållbara arbetstider och arbetsvillkor, säger Olsson.
Skulle inte förkortad arbetstid kunna få fler att återvända till vården, vilket i sin tur skulle kunna förbättra tillgången på personal?
–Det har jag ingen uppfattning om eftersom det pågår en förhandling. Men min förhoppning är att de centrala parterna ska förhandla och gå framåt. Att få vården att fungera är centralt, säger Elisabeth Karlsson.
Har du förståelse för Vårdförbundets krav?
–Självklart, de tar inte till konflikt om de inte anser att de vill få till en förändring, säger Elisabeth Karlsson.
Vårdförbundet har varslat om en utökning av blockaden om parterna inte kommit överens innan dess. Utökningen berör 29 kommuner, däribland Skellefteå.