Vårdgarantin i Västerbotten är sämst i landet

Region Västerbotten utmärker sig på ett negativt sätt när den aktuella statistiken för vårdgarantiläget presenteras. Bottenplaceringen intas av Västerbotten tillsammans med ett av grannlänen. Några av problemen är bristen på både narkossköterskor och vårdplatser, skriver VK.

I Västerbotten och Jämtland/Härjedalen har bara bara 46 procent fått sina åtgärder inom den tid som vårdgarantin stipulerar. Därmed är de båda regionerna sämst i landet.

I Västerbotten och Jämtland/Härjedalen har bara bara 46 procent fått sina åtgärder inom den tid som vårdgarantin stipulerar. Därmed är de båda regionerna sämst i landet.

Foto: Bertil Ericson / TT

Västerbotten2023-12-01 05:00

Vårdgarantiläget i hela riket ligger på ett snitt på 60 procent. Det är så många som har klarat av åtgärderna i tid för operationer, utprovning av hörapparat eller till vuxenpsykiatrisk behandling, rapporterar VK. 

I Västerbotten och Jämtland/Härjedalen ser dock läget betydligt sämre ut. Där har bara bara 46 procent fått sina åtgärder inom den tid som vårdgarantin stipulerar. Därmed är de båda regionerna sämst i landet.

De bästa resultaten hade Region Jönköping som till 89 procent klarade av att uppfylla vårdgarantin.

undefined
Elisabeth Karlsson är biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Det här var en av de frågor som Hälso- och sjukvårdsnämnden behandlade i torsdags. Där konstaterades att om de skulle fokusera på att förbättra tillgängligheten i regionen så skulle även ekonomin förbättras. Det har nämligen visat sig att verksamheten för nämnden går mot ett ackumulerat underskott på över 700 miljoner kronor i år.

Elisabeth Karlsson, som är biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, förklarar att det finns vissa områden där Region Västerbotten släpar efter. Men det handlar om flera olika faktorer.

– En del av de här låga siffrorna kommer sig av att vi har dålig tillgänglighet när det gäller ögonoperationer och samma sak när det gäller utprovning av hörapparater, säger Karlsson.

Det handlar dels om att det finns för få resurser inom dessa områden. Bland annat saknas det audionomer. En annan faktor är att länet har en åldrande befolkning som gör att behoven av dessa åtgärder ökar.

– Så även om vi har en ökad produktion så innebär det att köerna ändå växer. Alltså behoven är större än vad vi lyckas jobba undan, säger Elisabeth Karlsson.

En annan aspekt är också att det finns väntetider som är kopplat till operation. VK berättade nyligen om situationen på Kirurgcentrum där bristen på vårdplatser är stor.

– Även om vi har resurser på operation så finns det ibland inte tillgängliga vårdplatser. Det gör att vi vid vissa tider måste dra ned på de planerade operationerna.

Om man fortsätter att dra ned vårdplatser på Kirurgcentrum förvärras bara vårdgarantiläget.

– Det här är något som vi jobbar stenhårt med, säger Karlsson.

undefined
Det finns flera olika orsaker till att Västerbotten har landets sämsta vårdgarantiläge.

I Hälso- och sjukvårdsnämndens underlag konstaterades också att för att klara både ekonomin och tillgängligheten behöver verksamheten förstå och acceptera att det inte kommer att bli som förut inom många områden. En förklaring som Elisabeth Karlsson ger till denna formulering är exempelvis att det finns en önskan om att det ska bli fler sjuksköterskor.

– Men det är inte så realistiskt. Det utbildas inte så många fler och vi har en sådan konkurrens på arbetsmarknaden. Och alla väljer ju inte att jobba inom vård. Så vi måste lära oss att jobba annorlunda, säger hon.

En förhoppning är då till exempel att det nya journalsystemet som håller på att tas fram ska bidra till detta.

I underlaget sägs det också att regionen måste prioritera både utbud och vårdkonsumtion. Man ska också arbeta mer efter modellen ”Rätt använd kompetens”.

– Man kan titta på om det finns saker som man inte behöver göra eller om man kan jobba mera digitalt och därmed minska på resandet, förklarar Elisabeth Karlsson.

Hon lyfter också fram att det kanske går att göra mer egenvård som till exempel att man själv kontrollerar sitt blodtryck hemma i stället för hos en distriktssköterska.

– Det kan finnas annat också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!