Det innebär att de anställda arbetar sin satta arbetstid och sen ska de gå hem. Inte så kontroversiellt, kan en oinsatt tycka. Men inom vården är det så, menar facket.
– Väldigt mycket verksamhet bygger på övertid. 2023 arbetade våra medlemmar övertid motsvarande 70 heltidstjänster i länet, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.
Blockaden gäller mot allt som drivs av regionen, så som hälsocentraler, sjukhusen och ambulansvården. Ingen får jobba över. Vårdförbundet organiserar barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor och studenter inom de områdena.
– Normalläget idag är att om du jobbar dag blir du ombedd att stanna under kvällen, eller att kvällspersonalen också får jobba natt. Våra medlemmar hinner inte äta lunch, det är också övertid och man blir inringd på lediga dagar. På helgerna kommer det mass-sms om att någon blivit sjuk, kan någon hoppa in och jobba? fortsätter Jenny Olsson.
Den viktigaste frågan för Vårdförbundet i denna avtalsrörelse är att få till en arbetstidsförkortning. I det förra kollektivavtalet var en normal heltidstjänst förlagd dagtid på 40 timmar i veckan, för dem som jobbar natt lite drygt 36 timmar per vecka. Vårdförbundet har inte lagt ett konkret förslag på hur många timmar man vill korta arbetstiden med i de förhandlingar som pågår just nu.
– SKR (Sveriges kommuner och regioner) vill inte ens prata om vår viktigaste fråga, säger Jenny Olsson.
– Istället väljer våra medlemmar att gå ner i arbetstid för att orka och det blir ju ett jättetapp ekonomiskt. Det påverkar ju den totala livslönen. Vi tror att fler skulle komma tillbaka till yrket om arbetstiden kortades, säger Jenny Olsson.
Risken med blockaden är att den drabbar dem som inte har något att göra med förhandlingarna, nämligen patienterna.
– Vi har tagit hänsyn till patientsäkerheten, det vi menar är att arbetsgivaren inte gör det genom att trötta ut personalen och ha för låg bemanning. Det är att ta ansvar för en hållbar vård, men arbetsgivaren har inte gjort något, säger Jenny Olsson.
Från regionens sida är man försiktiga med att uttala sig, eftersom man inte vill påverka de centrala förhandlingarna. Men svar på hur man förberett sig kan man ge.
– Respektive avdelning har kollat på konsekvenserna och kollat om det är något vi kan förbereda och justera inför en eventuell blockad, säger Region Västerbottens HR-direktör Kia Ronnhed.
– Man ska ju jobba sin normala arbetstid. Övertid och mertid är något som ska nyttjas vid kortare sjukdom eller vabb. Alla kan hamna i det läget så det är svårt att säga i förväg om något måste omplaneras eller ställas in, säger Kia Ronnhed.
På onsdagseftermiddagen rapporterade Ekot att Vårdförbundet sagt nej till det senaste förslag som lagts av SKR och Sobona. Istället valde man att komma med ett motbud och gett arbetsgivarna till torsdag klockan 11 att svara. Kommer man inte överens så tas 63 000 medlemmar i hela landet ut i blockad klockan 16 samma dag. Blockaden kommer sedan att pågå tills dess att parterna kommit överens om ett nytt kollektivavtal.