Enligt Vårdförbundet har dialogen mellan fack och arbetsgivare inte varit tillräcklig.
– Det används härskartekniker och vi undanhålls information som vi får höra från annat håll, säger Jenny Olsson, ordförande för vårdförbundet Västerbotten till VK.
Hon fortsätter:
– Vårdförbundet markerar att ”det är nog nu”, vi kan inte samverka med en arbetsgivarpart som konsekvent slår dövörat till när det gäller medlemmars arbetsmiljö och -villkor.
Uppsägningen träder i kraft om 3 månader. Orsak till uppsägningen är enligt facket regionens ovilja att samverka i frågor om bemanningskrisen och arbetsmiljön för medlemmarna i Vårdförbundet.
– Vi ska lösa olika åtgärder i dialog med arbetsgivaren, det har inte fungerat. Vi kommer till möten hela tiden där arbetsgivaren redan har bestämt vad som gäller och vi är trötta på det nu, säger Jenny Olsson.
Det avtal som nu är uppsagt omfattar såväl den informations- och förhandlingsskyldighet som följer av MBL (Medbestämmandelagen) samt skyldigheter som regleras AML (Arbetsmiljölagen). Samverkansavtal ska vara ett medbestämmande- och arbetsmiljöavtal mellan arbetsgivare och fack. Möjligheten att påverka sker normalt sett i det dagliga arbetet, genom medarbetarsamtal, på arbetsplatsträffar lokalt och samverkan på verksamhetsnivå. Även centralt representerar Vårdförbundet medlemmarna i samverkan med regionen – något som inte fungerat på många år enligt Vårdförbundet.
Vårdförbundet signalerade redan för 1,5 år sedan att avtalet kan komma att sägas upp. Nu riktas hård kritik från facket som menar att det finns en tystnadskultur i regionen.
– Vi tycker att det är en ganska hård kultur, en tystnadskultur. Det används härskartekniker och vi undanhålls information som vi får höra från annat håll, säger Jenny Olsson.
Nu kommer Vårdförbundet att gå tillbaka till grundreglerna som gäller i Medbestämmandelagen och Arbetsmiljölagen för att påverka regionen.
– Vi är i ett läge där vi skulle behöva bättre relationer för att komma fram till lösningar som gör regionen till en attraktiv arbetsgivare. Vi är mitt i en vårdkris där vårdplatser stängs på grund av att våra yrkesgrupper och rätt kompetens saknas. Effekten blir att vårdköerna växer för patienterna och risken är att ännu fler säger upp sig, säger Jenny Olsson.
Vårdförbundet är inte nöjt med löneutvecklingen som i år i snitt landade på 3,6 procent och menar att regionen måste satsa om man ska ta sig ur bemanningskrisen.
– Vi är villiga att möta arbetsgivaren om de kallar till dialog. Vi har gjort det så många gånger, nu är det upp till dem, säger Jenny Olsson.
Brita Winsa är hälso- och sjukvårdsdirektör på regionen, hon blev chockad över Vårdförbundets beslut.
– Jag tycker att det är tråkigt att de valt att säga upp avtalet. Samverkansavtalet är viktigt, sedan är det tråkigt att höra kritiken. Jag kan inte tala för deras upplevelse men efter varje möte så upplever jag att vi får bra återkoppling, att det är högt i tak och att man lyssnar på varandra, säger Brita Winsa, hälso och sjukvårdsdirektör.
Beskedet om uppsägningen kom under fredagseftermiddagen och regionledningen har inte hunnit diskutera vad som händer härnäst.
– Vi kommer att diskutera detta med ledningen på måndag, säger Brita Winsa.