ME/CFS kallas även kroniskt trötthetssyndrom och symtomen är förutom trötthet/utmattning, värk i kroppen, influensaliknande symtom och ansträngningsutlöst sjukdomskänsla. I dag saknas behandlingsriktlinjer och en specifik mottagning för patienter med diagnosen i Västerbotten.
Expertisen finns på ett fåtal specialistenheter i landet där man utreder patienter och har rådgivande verksamhet. Men det finns ingen sådan norr om Stockholm.
Dessutom är kunskapen dålig i vården och det råder ”misstro mot diagnosen inom delar av professionen”. Detta enligt en rapport som hälso- och sjukvårdsnämnden tog del av 2018.
I oktober förra året gav därför politikerna i nämnden i uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören att, i samråd med primärvården, ta fram ett förslag på hur vården kunde genomföra behandlingsriktlinjer och öppna en mottagning.
Efter myggbettet: Har svårt att klara vardagen – ”Försäkringskassan vill att jag jobbar heltid”Utbilda läkare
På nämndens sammanträde nu i december fick politikerna en återrapportering av det uppdraget. Beslutet blev då att färdigställa och implementera behandlingsriktlinjerna i primärvården under våren 2020. Med behandlingsriktlinjer menas bland annat utredning, diagnoskriterier, remisskriterier och rehabilitering.
Läkare inom primärvården ska även utbildas i behandlingsriktlinjerna och detta arbete ska starta under våren 2020.
Förvaltningsrätten ger Sture rätt: ”Underbart”Försäkringskassan: ”Vi har bedömt att han kan arbeta”När det gäller förslaget om att inrätta en specifik mottagning för ME/CFS återremitterades den frågan och ärendet ska istället tas upp vid nämndens sammanträde i mars 2020. Anledningen är att nämnden vill ha underlag för verksamhetens innehåll, omfattning samt beräknad kostnad för en mottagning respektive ett team.