Vårdanställda uttrycker sitt missnöje med vykort

Över 1000 vykort kommer i veckan att postas till politiker och tjänstemän i Västerbotten. Avsändarna är Vårdförbundets medlemmar och det är ett sätt att uttrycka sitt stora missnöje, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Nathalie Andersson säger att satsningar måste göras för att behålla personal.

Nathalie Andersson säger att satsningar måste göras för att behålla personal.

Foto: Abebe Asres/Västerbottens-Kuriren

Västerbotten2019-10-23 22:13
undefined
Det var många missnöjda röster under Vårdförbundets möte under onsdagskvällen.På bilden: Katarina Vallgren, Helen Engström, Bengt Sjöberg, Katarina Nilsson och Jenny Olsson.

"Katastrofalt dåligt löneavtal för alla inom vården. Vem vill utbilda sig till sjuksköterska? Jag bara undrar."

"Provocerande att ni åker till Bologna, men inte kan budgetera för löner."

"Löneavtalet är en katastrof."

"Hur tänker ni kring patientsäkerheten?"

Meningarna ovan är fyra uppgivna röster från när Vårdförbundets medlemmar samlades på Umeå Folkets hus under onsdagskvällen.

– Vi uppmuntrar varandra att skriva vykort till politiker och högt uppsatta tjänstemän för att uppmärksamma att det finns ett stort missnöje inom yrkeskåren. Vi är beredda att kämpa för att vi ska värderas på det sätt som vi förtjänar att göra, säger Nathalie Andersson, röntgensjuksköterska vid Norrland universitetssjukhus.

Under onsdagskvällen samlades ett 90-tal av Vårdförbundets medlemmar på Folkets hus i Umeå för att diskutera lönerevisionen, den fortsatt ansträngda arbetsbelastningen och kommande nedskärningar.

– Vi har haft det här mötet för att det finns ett väldigt stort missnöje bland mina medarbetare. Vi är också oroliga för vad som kommer att hända nästa år (i och med nedskärningarna, reds. anm) och vad det kommer att innebära, säger Nathalie Andersson till VK.

undefined
Nathalie Andersson säger att satsningar måste göras för att behålla personal.

I måndags kunde VK avslöja att Region Västerbotten kommer att göra stora nedskärningar i vården. I budgeten för 2020 får basenheterna i vården totalt 93 miljoner lägre anslag för verksamheten. Det mesta av pengarna, 81 miljoner kronor, innebär en besparing på personal och hårdast drabbas specialistvården.

Hur kommer ni att påverkas om bemanningen blir mindre?

– Vi har redan en ansträngd arbetssituation. Förlorar vi personal kommer vi att behöva tacka nej till patienter och säga att vi inte har tid att hjälpa dem. Mardrömsscenariot är att folk kommer att dö hemma för att de inte kommer få komma till sjukhuset. Görs inte satsningar för att både behålla personal och få in ny personal, göra yrket och sjukvården mer attraktiv kommer folk att dö, säger Nathalie Andersson.

undefined
Staffan Bylund och Gustav Hagvall.

Längre fram i lokalen sitter Staffan Bylund och Gustav Hagvall som jobbar på operationscentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

– Vi är här för att vi är besvikna och missnöjda. Vi är också här för våra kollegor skull, som inte kunde komma hit och uttrycka sitt missnöje över att man inte har lyckats följa det löneavtal som finns, säger Staffan Bylund.

Gustav Hagvall fyller i:

– När man är på ett sådant här möte förstår man att det inte bara är vår arbetsplats som har fått så här dåligt på lönerevisionen. Nu har vi fått en bekräftelse av hela sjukhuset och regionen. På ett sätt är det skönt, men det är också förjävligt att höra att det är lika dåligt, om inte värre, på andra ställen.

Tror du att du kommer vilja jobba inom vården i framtiden?

– Både och – det är klart att jag ifrågasätter det. Jag älskar mitt arbete, det är själva omständigheterna som gör att man överväger att sluta. Jag tänker hela tiden på talesättet: "Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke". Även om det är dålig ekonomi, så kan vi inte skära ner ännu mer. Vad kostar det att skicka patienter till andra sjukhus? Folk säger upp sig för att de är missnöjda – vad kostar det att anställa ny personal och inskola dem? Den erfarenhet vi sitter på är så himla värdefull. Det är förkastligt, säger Gustav Hagvall.

Anna Svedberg/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!