I samband med så kallade åldringsbrott, där äldre människor luras att lämna ut sina bankuppgifter, har polisen kunnat spåra vart pengarna sedan tar vägen.
– Då har ofta brottsvinsterna gått ut till våra yngre i ett led att tvätta pengarna. Det är inget nytt fenomen, men vi ser det tydligare nu med digitaliseringen, säger Oscar Berglund.
Även när det gäller andra typer av brott, blir det allt vanligare att ungdomar agerar så kallade penningmålvakter. Enligt polisen luras, lockas eller tvingas ungdomarna att tvätta pengarna.
– Det vanligaste är att man blir kontaktad via sociala medier. Där blir man lovad en summa pengar för att ta emot en större summa pengar. De här pengarna går sedan in på den unges konto som i sin tur för pengarna vidare eller tar ut i kontanter och lämnar till någon. Sedan får de behålla en viss summa som tack för hjälpen, säger Oscar Berglund till VK .
VK: Vad kan konsekvenserna bli om man åker dit för den här typen av brott?
– Konsekvensen kan bli att man blir dömd för penningtvättsbrott. Då kan man som mottagare, även om man fört vidare större delen av brottsvinsten ändå bli ersättningsskyldig för hela summan. Är man omyndig kan föräldrarna bli ersättningsskyldiga.
VK: Vad kan man som förälder göra för att förhindra att ens barn lockas in till den här typen av kriminalitet?
– Jag tror det är viktigt att prata om att det är brottsligt. Det kan ju låta oskyldigt att ta emot pengar och föra de vidare till någon annan. Jag vill trycka på att det är viktigt att föräldrar visar intresse för sina barns aktiviteter på nätet. Det gäller inte bara den här typen av brott, utan även rent generellt, säger Oscar Berglund.
Enligt polisen är 70 procent av de personer som dras in i den här typen av brottslighet ungdomar mellan 15 och 25 år. I Västerbotten är flera ärenden under pågående utredning.
Nils Jonsson/ Västerbottens-Kuriren