Fler vitryggade hackspettar – men nu hotas insatserna

En av Sveriges mest hotade fågelarter, den vitryggiga hackspetten, fortsätter att öka i norra delen av landet. ”Av elva häckningar i landet så skedde sju i Västerbotten”, berättar Malin König, vid länsstyrelsen. Men nu dras stödet ner och räddningsåtgärderna är hotade.

Vitryggig hackspett fotad i Västerbotten.

Vitryggig hackspett fotad i Västerbotten.

Foto: Andreas Garpebring/länsstyrelsen

Västerbotten2023-10-05 10:00

Stammen av vitryggig hackspett kraschade i slutet av 1900-talet. År 2000 hittades bara fem par i hela landet.

– Men det går uppåt just nu med fler och fler häckningar, säger Malin König, Naturvårdsenheten, länsstyrelsen i Västerbotten.

Anledningen till den kraftiga minskningen var att hackspettens livsmiljö till stora delar försvann som en följd av det moderna skogsbruket. Man prioriterade rena barrskogar och den vitryggade hackspetten behöver ljusa, sammanhängande lövträdsrika skogar med många äldre, döda lövträd.

När Naturvårdsverkets åtgärdsprogram kom 2017 så påbörjade länsstyrelsen i Västerbotten ett samarbete med Skellefteå och Umeå kommuner samt Holmen skog, SCA och Sveaskog.

– Det har gett resultat. De senaste tre åren har häckningarna varit fyra 2021, fem 2022 och sju i år, säger Malin König.

– Vi har haft fokusområden att skapa livsmiljöer för den vitryggiga hackspetten både inom och utanför naturreservat i nära samarbete med skogsbolagen.

Det har genomförts stora lövskogsrestaureringar där gran huggits ut och återskapat bra miljöer för fågeln. Det är sekretess att berätta var vitryggiga hackspetten häckar, men det går berättar om två områden i Skellefteå kommun som åtgärdats.

– Vi ger fåglarna en chans att etablera sig i kommunen, säger Johanna Engström, kommunbiolog i Skellefteå.

På kommunal mark har åtgärder skett vid Skellefteälven, både vid Bjurån samt Inre och Yttre viken vid Gunsen.

– Vi har röjt bort gran för att lövträden ska bli mer framträdande.

– Vitryggade hackspetten är en försiktig fågel och det är jätteroligt att den har en positiv utveckling, säger Johanna Engström.

Men nu har regeringen minskat pengarna till arbete med biologisk mångfald. Länsstyrelsen kommer inte längre kunna återskapa lövskogar i naturreservat eller sköta om de restaurerade områdena.

– Budgeten minskar kraftigt. Den har minskat med 42 procent och kan minska ännu mer. Det blir en hård prioritering där vi ska hålla uppe stigar, sköta om spångar och göra insatser av biologiska skäl, säger Malin König.

Även åtgärderna i Skellefteå kommun kan stanna av.

– Vi har inga direkt avsatta pengar för det här utan söker pengarna för riktade åtgärder. Exempelvis vid Bjurån kunde vi få bidrag via landsbygdsprogrammet, säger Johanna Engström.

Vitryggig hackspett

Vitryggig hackspett är en viktig fågel. Den är en så kallad paraplyart. Cirka 200 andra djur- och växtarter är beroende av samma skogmiljöer som hackspetten.

Att vitryggig hackspett nästan håller på att försvinna indikerar att långt fler arter är hotade. På samma sätt som att det är positivt att hackspetten återvänder och häckar i de restaurerade lövskogarna, då gynnas också många andra arter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!