Tjäderprojekten syftar till att förse ett flertal länder i Europa med en livskraftig tjäderstam. Genom de olika projekten har levande tjädrar fångats in i Sverige och transporterats med bil till mottagarländerna i bland annat Tyskland, Polen och Nederländerna. Det rapporterar VK.
I flera inlandskommuner pågår just nu ett aktivt arbete bland ortsbor för att stoppa projektet. De menar bland annat att fåglarna fångas på ett oetiskt sätt och att det är ett projekt som utsätter tjädern för ett onödigt lidande.
– Alla jag har pratat med i inlandet är emot det här. Både jägare och skogsägare som jag känner undrar över hur det kan få ske, säger Carin Orädd, i Vilhelmina som kämpar med att försöka kasta ett offentligt ljus över fångstmetoderna.
Det motståndarna främst vänder sig emot är att merparten av tjädrarna fångas in under våren och att Naturvårdsverket gett tillstånd att fånga tjäder under den period när tjäderhönorna lägger sina ägg. En av jägarna, Lars Stighall, som ingår i gruppen är mycket upprörd över de störningar som det medför.
– Nog får vara nog. Det finns ingen anledning till att de får vara här och våldföra sig i tjäderns barnkammare. Det finns inget försvar för de här metoderna, säger Lars Stighall, rutinerad fågeljägare från Åsele.
Stighall menar också att han inte riktar någon kritik mot de personer som utför arbetet i fält. Det han vänder sig emot är att myndigheterna fortsätter att utfärda tillstånd.
– De som är här gör bara sitt jobb, men de ska inte vara här i maj. Vi vill sätta en pinne i ändan på myndigheterna. Det är vi som anställt dem och då ska de sköta sitt jobb, säger Lars Stighall.
De personer som engagerat sig i ett försök att stoppa verksamheten består av jägare och andra naturintresserade personer i inlandet. De ser inte bara en fara i de fångstmetoder som används. De är också tveksamma till de långa transporter som förekommer när tjädrarna fraktas från norra Sverige till andra länder ute i Europa.
– Vi vet att fåglar är mycket känsliga för stress och värme. Alla fåglar har ganska lätt för att dö när de ska hanteras. I det här fallet så sitter de 15–20 timmar i bur eftersom de transporteras ned med bil, säger Malin Johansson Hilonen, som till vardags jobbar som veterinär i Åsele.
Deltagarna i projektet har fått tillstånd av Naturvårdsverket och de har fått tillåtelse att fånga tjädrarna hos flera stora markägare i inlandet. Både länsstyrelsen, SCA och Svea Skog har gett klartecken för att jakten ska få pågå på deras marker. Ansvarig tjänsteman, Torleif Eriksson, småviltsansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten, tycker också att det fungerat bra.
– Personerna i projektet har lagt ned mycket jobb på att återskapa miljön på de platser dit tjädern flyttats. De har jobbat med biotoper och gjort ambitiösa uppföljningar. Fåglarna verkar också ha klarat sig relativt bra, säger Eriksson.
Han tycker också att det är en bra period att fånga tjädrarna på om det ska ske på ett effektivt sätt, men han kan även förstå om det sticker i ögonen på ortsbor.
– Hela tanken är att plocka tjäderhönorna innan de har börjat ruva på sina ägg, säger Torleif Eriksson.
Naturvårdsverkets senaste beslut den 5 april gäller fångst av 40 tjädrar årligen som ska transporteras till Polen under 2023 och 2024.