Kräver stopp för tjäderfångst under känslig period

Tjädrar som ska sättas ut i andra länder fångas in längs vägar i Västerbotten under skogsfågelns mest känsliga tid på året. Fångstmetoderna har upprört ortsbefolkning som försöker stoppa projektet. Naturvårdsverket som beslutar i ärendet fortsätter däremot att bevilja nya tillstånd år efter år.

Håvning av tjädrar i Sverige är inne på sitt fjortonde år och det är oftast tjäderhönor som fångas i maj månad.

Håvning av tjädrar i Sverige är inne på sitt fjortonde år och det är oftast tjäderhönor som fångas i maj månad.

Foto: Tor Larsson/Arkiv

Västerbotten2023-05-28 17:00

Tjäderprojekten syftar till att förse ett flertal länder i Europa med en livskraftig tjäderstam. Genom de olika projekten har levande tjädrar fångats in i Sverige och transporterats med bil till mottagarländerna i bland annat Tyskland, Polen och Nederländerna. Det rapporterar VK.

I flera inlandskommuner pågår just nu ett aktivt arbete bland ortsbor för att stoppa projektet. De menar bland annat att fåglarna fångas på ett oetiskt sätt och att det är ett projekt som utsätter tjädern för ett onödigt lidande.

– Alla jag har pratat med i inlandet är emot det här. Både jägare och skogsägare som jag känner undrar över hur det kan få ske, säger Carin Orädd, i Vilhelmina som kämpar med att försöka kasta ett offentligt ljus över fångstmetoderna.

Det motståndarna främst vänder sig emot är att merparten av tjädrarna fångas in under våren och att Naturvårdsverket gett tillstånd att fånga tjäder under den period när tjäderhönorna lägger sina ägg. En av jägarna, Lars Stighall, som ingår i gruppen är mycket upprörd över de störningar som det medför.

– Nog får vara nog. Det finns ingen anledning till att de får vara här och våldföra sig i tjäderns barnkammare. Det finns inget försvar för de här metoderna, säger Lars Stighall, rutinerad fågeljägare från Åsele.

undefined
Personer i inlandet försöker stoppa fångsten av tjäder längs vägar i maj månad. Från vänster Malin Johansson Hilonen, Åsele, Lars Stighall, Vilhelmina, Karin Orädd, Lövnäs, Tore Löfgren, Vilhelmina och Ann-Kristin Persson, Stornäs.

Stighall menar också att han inte riktar någon kritik mot de personer som utför arbetet i fält. Det han vänder sig emot är att myndigheterna fortsätter att utfärda tillstånd.

– De som är här gör bara sitt jobb, men de ska inte vara här i maj. Vi vill sätta en pinne i ändan på myndigheterna. Det är vi som anställt dem och då ska de sköta sitt jobb, säger Lars Stighall.

De personer som engagerat sig i ett försök att stoppa verksamheten består av jägare och andra naturintresserade personer i inlandet. De ser inte bara en fara i de fångstmetoder som används. De är också tveksamma till de långa transporter som förekommer när tjädrarna fraktas från norra Sverige till andra länder ute i Europa.

– Vi vet att fåglar är mycket känsliga för stress och värme. Alla fåglar har ganska lätt för att dö när de ska hanteras. I det här fallet så sitter de 15–20 timmar i bur eftersom de transporteras ned med bil, säger Malin Johansson Hilonen, som till vardags jobbar som veterinär i Åsele.

undefined
2017 hämtades 75 levande tjädrar med flyg från Vilhelmina flygplats för vidaretransport till Tyskland. Sedan dess har projekten med tjäderfångst avlöst varandra i Vilhelmina. De senaste åren har däremot Jordbruksverket förbjudit flygtransport och i dag skickas tjädrarna via lastbil till mottagarlandet.

Deltagarna i projektet har fått tillstånd av Naturvårdsverket och de har fått tillåtelse att fånga tjädrarna hos flera stora markägare i inlandet. Både länsstyrelsen, SCA och Svea Skog har gett klartecken för att jakten ska få pågå på deras marker. Ansvarig tjänsteman, Torleif Eriksson, småviltsansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten, tycker också att det fungerat bra.

– Personerna i projektet har lagt ned mycket jobb på att återskapa miljön på de platser dit tjädern flyttats. De har jobbat med biotoper och gjort ambitiösa uppföljningar. Fåglarna verkar också ha klarat sig relativt bra, säger Eriksson.

Han tycker också att det är en bra period att fånga tjädrarna på om det ska ske på ett effektivt sätt, men han kan även förstå om det sticker i ögonen på ortsbor.

– Hela tanken är att plocka tjäderhönorna innan de har börjat ruva på sina ägg, säger Torleif Eriksson.

Naturvårdsverkets senaste beslut den 5 april gäller fångst av 40 tjädrar årligen som ska transporteras till Polen under 2023 och 2024.

Fakta

Tjädrar och orrar fångas in för utsättning i andra europeiska länder. 300 tjädrar får lov att fångas in i fem Norrlandslän mellan 2022 och 2024.

Ett projekt i Västerbotten pågår 2023 till 2024 där 40 tjädrar får fångas per år. Ett projekt i Västerbotten och Norrbotten där 50 tjädrar får fångas per år under 2022–2023.

I Västerbotten får 30 orrar fångas per år under 2023–2024.

Hur många tjädrar och orrar som fångats in sedan 2009 fram till och med 2021 har inte Naturvårdsverket sammanställt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!