Upp till sju grader varmare

Än så länge har Västerbotten varit förskonat när det gäller stora skogsbränder. Men enligt länsstyrelsens och SMHI:s klimatrapporter om länet kommer klimatförändringarna att driva upp temperaturen rejält här i norr.

Förra sommaren var det knastertorrt i skogarna – med stigande temperatur ökar risken för skogsbränder.

Förra sommaren var det knastertorrt i skogarna – med stigande temperatur ökar risken för skogsbränder.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Västerbotten2019-06-04 06:15
undefined
Förra sommaren var det knastertorrt i skogarna – med stigande temperatur ökar risken för skogsbränder.

Tittar man på statistiken över brand i skog och mark så varierar den mycket mellan åren. Både lokalt och nationellt. Förra sommaren sticker ut rejält då det rasade stora skogsbränder till följd av det varma och torra vädret. Framför allt när det gäller areal av produktiv skogsmark som gick upp i rök. Även 2003 och 2014 brann det mycket i skog och mark.

Nya styrkan: Frivilliga tränar för att bekämpa skogsbränder

De senaste tre åren har det även varit en trend med fler bränder i mark utan träd, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Mer torrt och varmt väder bäddar för större risk för bränder i skog och mark.

Går snabbare i norr

Enligt den klimatrapport från 2014 som länsstyrelsen beställt, som beskriver konsekvenserna av klimatförändringarna i Västerbottens län, väntas årsmedeltemperaturen bli upp till fem grader högre 2021–2050 jämfört med perioden 1961–1990. Fram till slutet av århundradet väntas årsmedeltemperaturen ha ökat med upp till sju grader.

Enligt SMHI:s beräkningar kan temperaturen öka med tre till sex grader mot slutet av seklet beroende på vilken modell man använder – en med begränsade utsläpp och en med höga utsläpp av växthusgaser.

En följd av detta blir längre perioder av varmt väder på somrarna.

Så påverkar klimatförändringarna byggandet i Skellefteå

I länsstyrelsens rapport står det:

”Exakt hur det kommer att bli är det ingen som vet. Det kan bli mycket större förändringar än vad som redovisas här, men det kan också bli mindre. Som utvecklingen i världen ser ut just nu lutar det dock åt att det snarare blir värre än vad som redovisas här, eftersom utsläppen av växthusgaser ökar mer än i det scenario som används i rapporten.”

De största riskområdena vid extrema skyfall

Enligt båda rapporterna väntas det blir störst temperaturökning närmast Nordpolen, då snö och is påverkas av uppvärmning, vilket påverkar energibalansen på land och till havs. Den vita ytan minskar och reflekterar inte solstrålningen – istället absorberas mer av den då ytan är mörkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!