– Jag skulle bli förvånad om vi kommer att behöva omfattande restriktioner efter att den här vintern är slut, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet till Västerbottens-Kuriren.
Tidigare virusvarianter har benämnts som alfa, beta, gamma, delta och nu senast – omikron. Den senaste virusvarianten är numera dominerande i många länder och i Sverige uppges andelen fall av omikron variera mellan 3 till 51 procent i landets regioner. Men nu har flera forskare hoppet uppe på att vi kan komma att se ett slut på pandemin i och med att omikron ger mildare symtom än tidigare varianter.
– Det finns fog att resonera kring att vi kan se ett slut. Det här viruset verkar vara mer smittsamt, men mindre farligt, vilket förmodligen gör att många människor kommer bli exponerade av omikron. De flesta kommer att klara sig från att bli svårt sjuka, eftersom vi får en partiell immunitet via infektion och vaccination som ger oss ett visst skydd över tid, säger Niklas Arnberg.
– Vi kommer senare kunna betrakta det som ett säsongscoronavirus, ett endemiskt virus och inte ett pandemiskt. Det kommer vara som vilket virus som helst. Då kommer vi kunna leva utan restriktioner.
Det finns flera skillnader mellan omikronvarianten jämfört med tidigare mutationer, förklarar han.
– Ett omfattande antal mutationer gör att viruset smittar mer effektivt och förökar sig i större utsträckning i våra övre luftvägar. När vi hostar och nyser finns det mycket mer virus som utsöndras vilket gör att fler blir smittade. Men det är mycket bättre att viruset sitter i näsan och svalget än i lungorna för det är där syreutbytet sker.
Forskare ser alltså ljust på att virusets framfart kan vara en del i den sista pandemivågen.
– Det finns gott hopp om det. Jag tror inte att vi kommer få ytterligare en pandemivinter som är lika tuff som den förra, eller den vi är i nu.
Kommer omikron vara den sista varianten?
– Nej, det kommer nog dyka upp andra varianter. Vi ser redan nu att det finns nya mutationer och förändringar inom omikron, men det kommer nog inte göra någon större skillnad för viruset och absolut inte göra det farligare.
När tror du att restriktionerna i Sverige lättas?
– Det är svårt att svara på, men jag skulle kunna tänka mig att det blir i april eller maj.