Ärendet har nu anmälts till Inspektionen vård vård- och omsorg skriver Västerbottens-Kuriren. I oktober 2020 sökte patienten vård på grund av förändrade avföringsvanor. Läkaren på hälsocentralen påbörjade utredningen med prover som visade på inflammation i tarmen och blod i avföringen. Patienten bedömdes behöva en undersökning av tjocktarmen.
Hen fick en remiss till det, men under väntetiden för undersökningen sökte patienten akut till primärvårdsjouren i Umeå som i sin tur remitterade patienten tillbaka till hälsocentralen för att undersökas med rektoskopi, även det en undersökning av ändtarmen.
Läkaren vid hälsocentralen avvaktade dock med det, då patienten inom kort skulle undersökas med koloskopi som är en grundligare undersökning.
Tyvärr var endoskopienheten överbelastad och de valde att skicka patienten för en remiss för koloskopi till en privat vårdgivare. Men även den privata vårdgivaren tog tid på sig att besvara remissen och till slut visade det sig att vårdgivarens avtal med regionen hade upphört.
I det skedet bokades patienten in för en rektoskopiundersökning vid sin hälsocentral. Då framkom att det fanns en misstänkt tumör i ändtarmen, vilket påskyndade en ny utredning. Den visade på en cirka 8 centimeter stor tumör. Den opererades bort i maj 2021 – sju månader efter att patienten först sökt hjälp.
Cheföverläkaren konstaterar att konsekvenserna av händelsen är att utredningen fördröjts och att risk funnits att cancern skulle sprida sig.