– På många arbetsplatser går verksamheten ihop enbart för att medlemmar har sålt en del av sin semester, och får således inte de fyra veckors ledighet som de egentligen behöver för vila och återhämtning.
Hur ser det ut i jämförelse med förra sommaren?
– Det ser lika illa ut eller snäppet värre. De senaste två åren har varit tuffa, säger hon.
I Skellefteå har speciellt beroendeenhetens öppen- och slutenvård och akuten haft tufft att hitta vikarier.
Eventuellt blir det några fler vårdplatser i länet än förra sommaren.
– En tråkig effekt är att nyutexaminerade kastas direkt ut i verksamheten den här perioden, utan möjlighet till så mycket handledning, säger Catrin Johansson.
– Arbetsgivaren har ett stort ansvar för arbetsmiljön och borde i ett betydligt tidigare skede börja nästkommande sommarplanering och framförallt involvera förtroendevalda och medarbetare redan från början av denna planering, tillägger hon.
Fler vårdplatser
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg bekräftar bilden av att situationen är som i fjol.
– Men det har varit lite lättare att rekrytera inom kvinnosjukvården, säger hon.
Det beror bland annat på att vakansläget generellt såg bättre ut inför sommaren. Men fortfarande finns specialerbjudanden för dem som kan tänka sig att jobba extra.
Cancercentrum har haft problem att få ihop sommaren. Psykiatrin är också ansträngd och det har varit svårt att hitta vikarierande sjuksköterskor i Skellefteå och Lycksele.
– Men vi har lyckats få ihop det ändå. Eventuellt blir det några fler vårdplatser i länet än förra sommaren, säger Ann-Christin Sundberg.
Något som bäddar för det är att kommunerna blivit bättre på att ta hem utskrivningsklara patienter.
– Det har märkts tydligt de två senaste månaderna och det kan lätta upp sommaren.