Trycker på om mer pengar till Norrbotniabanans handläggning

Det är fortsatt oklart om länsstyrelsen kommer att få några extrapengar till handläggning av Norrbotniabanan. ”Sätt er ner och lös det”, är budskapet i en ny skrivelse från Norrbotniabanegruppen till regeringen.

Enligt Elisabeth Sinclair behövs bara några rader med direktiv för att lösa frågan.

Enligt Elisabeth Sinclair behövs bara några rader med direktiv för att lösa frågan.

Foto: Jonas Westling

Västerbotten2019-09-16 06:15
undefined
Handläggningen av Norrbotniabanan ryms inte inom länsstyrelsen budget, enligt landshövdingen.

Det var i mitten av juli Norran berättade att det inte blir några extra pengar till länsstyrelsens handläggning av tillstånden för Norrbotniabanan. Länsstyrelsen räknar med att behöva två extra handläggare för att klara det omfattande uppdraget, annars skulle förseningen bli fyra år. Handläggarna skulle kosta sex miljoner kronor under tre år. Men regeringen meddelade att de anser att uppdraget ryms inom befintlig ram.

Landshövding Magdalena Andersson sa då att projektet i så fall kommer att ta längre tid. Enligt beräkningarna kan man då vara klar först 2024 och inte nästa år som planerat.

undefined
Enligt Magdalena Andersson går det inte att klämma in Norrbotniabanan med befintliga resurser.

Hade kunnat lösa det

Hon har fortfarande inte hört något om finansieringen från regeringen. Och hon håller fast vid att bygget kommer att bli försenat om de inte får extra medel.

– Jag har de senaste åren pratat med flera statsråd och inte fått något mer svar. Vi väntar på budgetpropositionen 18 september. Regeringen har varit tydliga med att man vill satsa på järnvägarna, säger hon.

Hon påpekar att problemet lätt hade varit löst om man i början av projektet gjort en tillåtlighetsprövning enligt Miljöbalkens regler – något man ofta gör med stora projekt. Det hade gjort det möjligt för länsstyrelsen att fakturera Trafikverket för miljöprövningsuppdrag.

– Nu gjorde man inte det för att spara tid, för att det var ett stort och känt projekt som regeringen var positiv till, säger hon.

Enligt Magdalena Andersson skickade hon också information om personalbehovet till regeringen redan för tre år sedan.

Finns det något viktigare att handlägga än Norrbotniabanan? Kan det inte prioriteras hos er?

– Vi ansvarar för ett helt län. Vi handlägger gruvor, vindkraftverk och grustäkter. Om vi tar personal sysselsatta med miljöprövning kan vi exempelvis behöva ställa resten av Northvolt på is. Vi har personal för att sköta det löpande men inte för att göra en så stor extrasatsning som Norrbotniabanan, säger Magdalena Andersson.

undefined
Gusten Granström hoppas och tror att länsstyrelsen ändå inte kommer att bli en stoppkloss i bygget.

Måste diskutera

Norrbotniabanegruppens styrelsen har också skickat en ny skrivelse till näringsdepartementet och ansvarig minister. Budskapet var, enligt Norrbotniabanegruppens CEO Gusten Granström, ”Sätt er ner och lös det”.

– Vi har inga synpunkter om det är en reell brist hos länsstyrelsen. Men regeringen och länsstyrelsen måste sätta sig ned och diskutera detta, säger han.

Enligt Gusten Granström gör de vad de kan för att trycka på i ärendet.

– Vi har tagit upp frågan med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) ett flertal omgångar. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) var här i förra veckan och även då togs frågan upp, säger han.

undefined
Enligt Elisabeth Sinclair behövs bara några rader med direktiv för att lösa frågan.

Inte uppgiven

Men Gusten Granström anser nu att frågan ligger i länsstyrelsens och regeringens knä. Han tror också, liksom projektledare Elisabeth Sinclair, att saken kommer att lösa sig.

– Enligt januariöverenskommelsen ska arbetet med Norrbotniabanan intensifieras. Så finns det en stoppkloss på sex miljoner kronor på ett projekt på 30 miljarder kronor. Frågan är bara hur och när man löser det. Vi har inte givit upp, säger Elisabeth Sinclair.

Ett sätt att lösa det skulle vara att Trafikverket för över en del av projektpengarna till länsstyrelsen. Enligt Elisabeth Sinclair skulle det i så fall vara en snabbt avklarad affär.

– Det kan vara en några rader lång instruktion där Trafikverket får tillåtelse att göra det. I så fall går det fort, säger hon.

Är det inte ganska bråttom att få till detta?

– Det har varit bråttom ett tag, säger Gusten Granström.

Maria Erlandsson, projektledare för Norrbotniabanan vid Trafikverket, har inte hört något om hur finansieringen ska lösas.

”Det vi försöker göra är att ha god planering och samordningsmöten med länsstyrelsen för att underlätta deras arbete och planering. Än så länge har inte våran tidplan påverkats men vi får se hur det blir framöver”, skriver hon i ett mejl.

Departementet svarar

Norran kontaktar regeringskansliet för att få en uppdatering av läget. Karin Boman Röding, pressekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth, skriver i ett mejl:

”Det ska ske en fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige och planeringen för att bygga Norrbotniabanan i sin helhet ska intensifieras. Det står i januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.  Vad gäller eventuella  finansieringsfrågor från Länsstyrelsen i Västerbotten är det en fråga som vid behov sker mellan regeringen och länsstyrelsen.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!