Norran berättade nyligen att det varit ett rekordstort intresse för att sätta upp solceller i Västerbotten. Nu rapporterar Newsworthy att vindkraftsutbyggnaden i landet satte rekord i fjol och att Västerbotten byggt näst mest i landet.
Det fanns i slutet av förra året 476 vindkraftverk i Västerbotten. Dessa producerade sammanlagt en maxeffekt på 1 357 megawatt, vilket är en ökning med 52 procent jämfört med 2020. Sammanlagt producerade länets vindkraftverk 2 501 gigawattimmar el 2021, vilket är 59 procent av konsumtionen i länet.
I landet står vindkraften för cirka 17 procent av elproduktionen, kärnkraften står för cirka 30 procent och vattenkraften för cirka 45 procent. Allt beror förstås på nederbörd och vind när det gäller vatten- och vindkraft så det kan variera mellan åren.
Förra året producerade vindkraften i landet drygt en femtedel av vår förbrukning. Sammanlagt producerades nästan 160 terrawattimmar el i landet enligt Energimyndigheten varav 25 terrawattimmar exporterades.
Norrlänen producerar mycket el i förhållande till konsumtionen. I jämtland produceras med råge mer vind-el än man konsumerar. I Västmanland, Södermanland, Stockholms och Uppsala län täcker vindkraften inte mer än en procent av konsumtionen. Den stora expansionen har de senaste åren skett i norra Sverige, men även i Smålandslänen, framför allt i Kalmar län. I Västerbotten toppar Åsele effektligan följd av Skellefteå och Malå.
Trots att vindkraften ökade med tio procent under 2021 så var den totala elproduktionen under året ungefär densamma som året innan.
Enligt Jeffrey Berard på Energimyndigheten kan det bero på flera saker.
– Att produktionen går ner vissa år är inte ovanligt. Vindkraften är känslig för hur, var och när det blåser, och 2020 var ett bra år för produktion. Dessutom kom några vindparker i drift sent på året i fjol, och syns alltså i effekten men inte i produktionen.
Effekten på vindkraftverken ökade också i fjol. Varje vindkraftverk kan alltså producera mer el.
– Det är en enorm skillnad i effektivitet på vindkraftverk, jämfört med bara för några år sedan. Och en stor del av teknikutvecklingen är att man bygger högre och får större rotordiameter, säger Jakob Economou, verksamhetsledare på branschorganisationen Svensk Vindkraft.
– När vi framöver bygger mer vindkraft även till havs så kommer vi kunna bygga ännu större, tillägger han.