– Vi ska under detta treåriga projekt införa och utvärdera digitala lösningar samt utveckla samverkansmodeller för digitalisering som är anpassade efter landsbygdens förutsättningar, säger Marie Nolin, kommunikatör i Small-projektet.
För finansieringen står Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten och NorrlandsNavet. Samarbetspartners till projektägaren Luleå tekniska universitet är näringsliv, föreningar, Hela Sverige ska leva och ett 20-tal kommuner i Västerbotten och Norrbotten. I Norrans spridningsområde handlar det om Skellefteå, Norsjö och Arvidsjaur.
– Vi håller nu på att skriva samarbetsavtal med ytterligare ett antal kommuner, berättar Sofie Lundberg Nilsson, som arbetar operativt med projektet.
Small kan ses som en fortsättning på projektet Digiby, som genomförts i Norrbotten och som avslutas den 31 december. Digiby syftade till att förbättra servicen för boende och de som ofta besöker länet med hjälp av digital teknik. Här har man med framgång testat digitala lås till den obemannade livsmedelsbutiken i Moskosel. Tester har även gjorts i ett flertal andra butiker i Norrbotten, bland annat i Arjeplog.
Marie Nolin konstaterar att sedan millennieskiftet har nästan hälften av antalet butiker försvunnit i Norrbotten och Västerbotten, vilket gjort att många måste åka långt för att handla mat.
– I det tidigare projektet har vi arbetat med digitala och halvdigitala butiker. Detta koncept håller på att bli en trend då bland annat kostnaderna minskar att driva denna typ av butiker och byar på detta sätt kan få tillbaka sin nedlagda lanthandel. Nu kommer vi att arbeta vidare med att utveckla och sprida goda exempel och denna typ av koncept till digitala gallerior och hubbar, säger Marie.
Digiby-projektet har också sett till så att Mötesplatsskärmar satts upp runt om i Norrbotten, bland annat i Moskosel.
– Man kan likna det med en digitala anslagstavlor som finns placerade i servicepunkter, hos lanthandlare och på mötesplatser. I Small ska vi vidareutveckla den här lösningen som blivit mycket uppskattad, berättar Marie.
Bokbussar som drivs av regionbiblioteket i Norrbotten där man ger digital handledning, stöd för att digitalt reservera olika medier till exempel film, böcker och tidskrifter har också testats inom Digiby Det blev mycket lyckat och nu tänker man i Small gå vidare med servicebussar som även kan bistå med annan service på landsbygden.
– Det kan till exempel handla om utlämning av hjälpmedel eller att hjälpa till med att fixa ett digitalt BankID, säger Marie som speciellt betonar vikten av att nå ut med service till äldre människor som idag inte är digitala.
I Small-projektet ska man även vara samverkanspiloter för att testa att etablera digitala hubbar i servicepunkter och testa mobila arbetsplatser.
– Vår ambition är att stimulera och inspirera bygder och kommuner att driva projekt där Small bidrar med samlad kunskap och erfarenhet från forskning, bland annat från Digiby-projektet, berättar Sofie.
Marie Nolin konstaterar att för Västerbotten och Norrbotten är det viktigt att hänga med i utvecklingen, särskilt mot bakgrund av den glesa befolkningsstrukturen, de geografiskt långa avstånden samt den pågående gröna omställningen.
– Digitaliseringen har för närvarande stort fokus på städer och urbana områden, medan landsbygder halkar efter, konsekvenserna blir allvarliga och det är en utmaning för landsbygderna att erbjuda full samhällsservice, säger hon.
Landsbygder har andra förutsättningar på grund av långa avstånd och sämre tillgång till internet och bredbandsanslutning. Sofie och Marie menar att digitaliseringen också är en social och demokratisk fråga
– Landsbygder ses många gånger som ekonomiskt olönsamma av kommersiella aktörer eftersom kundunderlaget är mindre till antal och mer geografiskt spritt. Vill vi undvika ökade klyftor mellan stad och land, måste landsbygden digitaliseras i samma takt som i städer, konstaterar Sofie Lundberg Nilsson.
Några av lärdomarna som man tar med sig in i Small från Digiby är att initiativen ska komma från boende i byarna.
– Nyckelpersoner i byarna måste ha ansvar för och äga de digitala lösningarna. Vidare gäller det att implementera mogna digitala lösningar och uppmuntra villigheten att prova nytt, avslutar Marie Nolin.