Bakterien sprids framför allt via förorenat kycklingkött men även annan mat och dryck, däribland opastöriserad mjölk, och förorenat dricksvatten.
— Det är viktigt att tvätta händerna, speciellt när du lagar mat. Använd inte samma knivar och skärbrädor för rått kött som andra livsmedel, säger Martin Angelin, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.
Varmare väder ökar risken för olika bakterier. Därför förekommer campylobacter i större utsträckning under sommaren, och framförallt i samband med rötmånaden.
– Det är en säsongssmitta, på vinterhalvåret är det inte samma utbredning. Just nu gäller det att vara försiktig både utomlands och i Sverige, säger Martin Angelin.
Från att man har smittats kan det dröja två till fem dagar innan man insjuknar. Infektionen orsakar diarré, magsmärtor, feber, illamående och ibland kräkningar. Symptomen går vanligtvis över inom några dagar och de flesta behöver inte söka vård.
– Men det är viktigt att dricka extra mycket på grund av vätskeförlusterna, säger Martin Angelin.