Ökning av campylobacterinfektioner i Västerbotten

Sommaren är härlig på många sätt, men värmen medför också en ökad risk för bakterietillväxt. Den senaste veckan har antalet fall av tarmbakterien campylobacter ökat i Västerbotten – och nu uppmanas invånarna att vara extra försiktiga vid hantering av rått kött samt att tvätta händerna ofta.

I juli har 22 fall av campylobacterinfektionen konstaterats i Västerbotten.

I juli har 22 fall av campylobacterinfektionen konstaterats i Västerbotten.

Foto: Kollage av arkivbilder

Västerbotten2024-07-26 12:06

Bakterien sprids framför allt via förorenat kycklingkött men även annan mat och dryck, däribland opastöriserad mjölk, och förorenat dricksvatten.

— Det är viktigt att tvätta händerna, speciellt när du lagar mat. Använd inte samma knivar och skärbrädor för rått kött som andra livsmedel, säger Martin Angelin, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. 

Varmare väder ökar risken för olika bakterier. Därför förekommer campylobacter i större utsträckning under sommaren, och framförallt i samband med rötmånaden. 

undefined
"Nationellt är det fler fall i år än tidigare år", säger Martin Angelin, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

– Det är en säsongssmitta, på vinterhalvåret är det inte samma utbredning. Just nu gäller det att vara försiktig både utomlands och i Sverige, säger Martin Angelin. 

Från att man har smittats kan det dröja två till fem dagar innan man insjuknar. Infektionen orsakar diarré, magsmärtor, feber, illamående och ibland kräkningar. Symptomen går vanligtvis över inom några dagar och de flesta behöver inte söka vård.

– Men det är viktigt att dricka extra mycket på grund av vätskeförlusterna, säger Martin Angelin.                                                                                                                                                                                 

Tips

Så minskar du risken för att smittas:

• Tvätta händerna innan du lagar mat.

• Tvätta händerna efter att du hanterat rått kött och kyckling.

• Håll isär rått kött och kyckling från andra livsmedel.

• Diska köksredskap och skärbrädor som använts vid tillagning av kyckling och annat kött noggrant innan de används till andra livsmedel.

• Campylobacter dör vid upphettning över 70 grader, se till att kycklingen är genomstekt.

• Drick inte opastöriserad mjölk eller vatten som kan vara förorenat, till exempel i fjällen.

• Är du sjuk med diarréer är det viktigt att var extra noggrann med handhygienen efter toalettbesök, använd egen handduk samt även egen toalett om möjligt. Du ska inte laga mat åt andra om du är sjuk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!