Första beskedet är att det inte finns någon risk för att taket ska rasa in.
– Jag ställde faktiskt den frågan inför jul, med många besökare. Man kan se en viss buktning i taket, men den buktningen fanns enligt uppgift redan för 20 år sedan, men anledningen har inte uppmärksammats förrän man skulle börja byta spånen nu, säger Fredrik Juul, kyrkoherde för Sorsele och Malå.
Arbetet drog i gång i mitten av november, men redan första dagen uppmärksammades skadorna på takstolarna och arbetet pausades. Nu har arbetet med att riva taksponten återupptagits.
Den ursprungliga tanken var att enbart tjära taket, men i samband med den planerade omtjärningen upptäcktes det att brädspånen, som är 14,5 cm breda och 75 cm långa, var i så dåligt skick att det inte var meningsfullt att tjära taket utan att byta ut spånen först.
Framför allt är spånet sprucket och trasigt på tornet, där det kan vara originalspån kvar sedan kyrkan uppfördes 1859.
Sorsele kyrka är en av inlandets äldsta kyrkor. På platsen har stått två kyrkobyggnader tidigare, innan nuvarande kyrka uppfördes 1859. Den äldsta kyrkan på platsen var från år 1644.
På långhusets södra takfall byttes all spån ut 1972-73 och därefter har enskilda trasiga spån bytts ut vid ett par tillfällen. Nu kommer hela taket att bytas ut.
– Spåntaket kommer nu att ersättas av likadan spån. De är av sågad kärnfuru och så tjocka att de är tåliga för väta. Naturligtvis skulle det ha blivit billigare för församlingen med ett plåttak, men byggnaden står under kulturmiljövårdlagen och det är ur kulturhistorisk synpunkt viktigt att det görs rätt, säger Fredrik Juul.
Renoveringsarbetet kommer att utföras med antikvarisk medverkan. För övervakning och åtgärdsförslag har länsstyrelsen valt Historiska Hus i Norr. Arbetet medfinansieras av viss kyrkoantikvarisk ersättning.
Hela exemplar av de gamla spånen, spikarna och nävret kommer att byggas ihop och sparas för att kunna beskådas av eftervärlden.
Bytet av taket är nödvändigt för kyrkans långsiktiga fortbestånd.
– Kyrkobyggnaderna bär på en fantastisk historia som vi självklart ska spara.
Den ursprungliga planen var att taket ska tjäras sommaren 2023, men det är osäkert om taksponten hinner komma på plats och tidsplanen håller.