Tandsköterskor varslas i Sorsele. Situationen är tuff även i Skellefteå, Norsjö och Malå. Under debatten ställde Alliansen flera frågor till majoriteten om situationen i en interpellation med rubriken: När blir tandvården likvärdig igen i hela länet?
Tandläkarkrisen slår hårt mot inlandetLandstinget ska rekrytera bredareRekryteringsproblemen tycks ha uppstått relativt snabbt. De flesta verkade nyligen ha informerats om att folktandvården dras med rekryteringsproblem. Snarare hade de en bild av en väl fungerande verksamhet.
Varför finns det ingen tandläkare i Norsjö?– Har det flugit under radarn eller är det saktfärdighet som gör att vi är i den här situationen i dag, sa Jens Wennberg (L).
Han varnade för att det kan bli svårt att bygga upp verksamheter igen när man sagt upp personal.
Nicklas Sandström ifrågasatte hur landstinget skött det långsiktiga uppdraget med att vara en attraktiv arbetsgivare när det är svårt att rekryter, trots att det finns en tandläkarhögskola i Umeå.
Enligt Marianne Normark (L) jäser det i leden på tandläkarhögskolan. Att man där anser att Västerbottens läns landsting ligger för dåligt till lönemässigt, att löneutvecklingen är dålig och att uppdraget är väldigt tungt.
– Jag hoppas detta inte blir landstingets nästa krisbransch, sa hon.
Flera Allianspolitiker ifrågasatte även varför man inte vidtagit åtgärder tidigare och vad som görs för att få tandläkare att stanna.
Nu måste vi tillsammans med näringslivet, kommunerna och föreningslivet börja marknadsföra inlandet och lyfta det positiva.
De kritiserade även majoriteten för att vara fientliga mot privata initiativ.
– Hur kan privata verksamheter vilja etablera sig när ni pratar om vinster i välfärden och tycker det skulle vara så fruktansvärt om någon gjorde en liten vinst, sa Birgitta Nordvall (KD).
Urbaniseringen orsak
Landstingsrådet Peter Olofsson (S) höll med om att situationen är bekymmersam även om man bedömer att situationen kommer att ha förbättrats efter sommaren. Han medgav också att de inte haft rätt sätt att hantera rekryteringsproblemet, då det inte varit tillräckligt framåtsyftande att sätta in radannonser.
Han tyckte att Alliansen var snara att kritisera men inte lika bra på att komma med idéer på lösningar.
– Jag vill att vi ska prata om urbaniseringen. Det är grundproblemet. Om ni bara säger att vi är dåliga arbetsgivare så sparkar vi även på de privata som kämpar med näbbar och klor för att få tag i kompetens, sa han.
Kompetensförsörjningsproblemet är inte enbart landstingets, menade han.
– Om det var det skulle det väl ha kryllat av privata tandläkare under den borgerliga tiden. Nu måste vi tillsammans med näringslivet, kommunerna och föreningslivet börja marknadsföra inlandet och lyfta det positiva. Det är inget som sker i en annons utan över längre tid, sa han.
Tandläkarpar från Skellefteå väljer Stockholm– Vi kan även behöva titta på hur vi får make eller maka att flytta med och familjesituationen för dem vi vill rekrytera i stort. Vi måste se till att det finns en rimlig bostadssituation. Men det kan vi inte göra som enskild arbetsgivare, sa han.
Karin Lundström (S) pekade på att generationsväxling och mer rörlighet bland personal också har bidragit till situationen. Hennes lösning var att arbeta på ett nytt sätt.
– Tandhälsan blir successivt bättre och kanske måste vi börja satsa mer på förebyggande tandvård, säger hon.