I och med regionbildningen kommer hälso- och sjukvårdsförvaltningen att få ett betydligt större ansvar än tidigare. Från årsskiftet ska både sjukhusvården, primärvården och tandvården att ligga under hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Högsta chef för förvaltningen är nyligen tillträdda hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa.
– Vi får en helt ny förvaltning med nya ingående delar.
Det är därför som ett förslag på ett nytt sätt att organisera verksamheten har tagits fram och i höst presenterats för både de fackliga organisationerna, verksamhetsföreträdare och chefsläkarna.
Länskliniker blir kvar
I dag finns chefer för olika delar av sjukhusvården samt för primärvården och folktandvården. Förslaget, som nu ska förhandlas, är att indela förvaltningen i sex olika områden. Dels är det tre geografiskt indelade närsjukvårdsområden – Umeå, Södra Lappland och Skellefteå. Tandvården blir ett eget område. De två övriga kommer att kallas länssjukvård 1 och 2.
– Länsklinikerna kommer i princip att finnas kvar, men indelas i två länssjukvårdsområden, säger Winsa.
Både hon och nye regiondirektören Kent Ehliasson poängterar att den nya organisationen fortfarande bara är på förslagsstadiet och ännu inte har förhandlats med de fackliga organisationerna.
– Det vi tittar på är hur den nära vården ska se ut, säger Ehliasson.
Patienter i fokus
Enligt Brita Winsa handlar det om att sätta patienterna i fokus och ge dem bättre förutsättningar att få en bra vårdkedja. Främst är fokus på kopplingen mellan primärvården och vissa verksamheter, som geriatriken eller psykiatrin, ska förstärkas då exempelvis patientgrupper som multisjuka äldre ofta tas om hand av både primärvården och sjukhusvården som geriatriken.
– Patientens väg genom vården ska bli så smidig som möjligt, säger Winsa.
Tidigare i år presenterades en statlig utredning om att förstärka primärvården eftersom den har bäst förutsättningar att se till personernas hela vårdbehov. Där sägs att den svenska sjukvården måste reformeras från en sjukhustyngd vård till en vård nära befolkningen. Utredningen har nu förlängts för att föreslå hur en tryggare vård för äldre kan skapas och hur man ska undvika att äldre skickas mellan olika instanser. Den delen ska vara klar till våren.
Behandlas snart
Förslaget om den nya organisationen av länets hälso- och sjukvård möter just de förslag som tas upp i utredningen menar Martin Jonsson från Vårdförbundet som företrätt TCO i processen kring omorganisationen.
Han menar att det har varit en väldigt bra dialog mellan landstingsledningen och de fackliga representanterna även om det fortfarande finns frågetecken. Vilka dessa är vill han i nuläget inte gå in på.
– Men det vi har lyft fram är bland annat chefsansvar och deras betydelse för arbetsmiljön, säger han.
Den 13 december ska förslaget behandlas i Centrala samverkansgruppen (CSG). Ett fackligt krav som kommer att föras fram är bland annat att en utvärdering ska göras under nästa år.
Monica G Engström//Västerbottens-Kuriren