Som VK tidigare rapporterat har regionen infört smittförebyggande åtgärder på länets sjukhus. Detta på grund av, bland annat, ett pressat vårdplatsläge med överbeläggningar på många avdelningar.
På måndagsförmiddagen var 25 personer med smittsam covid-19 inlagda på Norrlands universitetssjukhus och 13 på Skellefteå lasarett. Även Lycksele lasarett hade patienter med covid, men det var på måndagseftermiddagen oklart hur många.
Att vara inlagd med covid-19 behöver dock inte betyda att man får vård av den anledningen, utan det kan handla om patienter som sökt vård för en annan åkomma och som sedan konstaterats vara smittade.
Nu går regionen också ut med en uppmaning till länets invånare. Dels gällande att stanna hemma när man är sjuk, dels om att de som rekommenderas vaccination ser till att fylla på sitt skydd.
– För de flesta innebär covid-19 inte längre en allvarlig sjukdom, men det finns fortfarande de som blir så sjuka att de behöver läggas in på sjukhus. Därför är det viktigt att de som rekommenderas vaccination ser till att fylla på sitt skydd genom att vaccinera sig, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.
– Det uppdaterade vaccinet som används är dessutom anpassat efter de virusvarianter som cirkulerar just nu, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten till VK.
Även de som inte tillhör någon av de grupper som rekommenderas vaccin kan, om de vill, vaccinera sig från och med den 4 december.
Enligt regionen finns det också flera andra luftvägsinfektioner som brukar spridas under vintersäsongen, och enligt Maria Marklund har man nu börjat få in enstaka fall av influensa.
– Men vi kan inte säga att influensasäsongen är här än. Även här är det viktigt att de som riskerar att bli allvarligt sjuka och de som arbetar inom vård- och omsorg passar på att vaccinera sig, säger hon.
Av RS-viruset har man så här långt fått in ett bekräftat fall.
Gällande vad man kan göra för att undvika att smittas är råden desamma för samtliga infektioner.
– Det är viktigt med god handhygien, att man tvättar händerna ofta och noga. Undvik också att röra vid ögon, näsa och mun. Och träffa inte personer som du vet är sjuka, säger Maria Marklund och fortsätter:
– Tänk framför allt på att det inte är läge att hälsa på äldre släktingar eller spädbarn om du har förkylningssymtom, eftersom de hör till de grupper som kan få en svårare sjukdom. Tänk på de omkring dig och vänta tills du känner dig frisk igen.