Smittskyddsläkaren om yngre i riskgrupper: ”Tala med din behandlande läkare”

Det talas främst om att äldre ska skyddas i coronapandemin. Men även yngre personer som tillhör en riskgrupp kan behöva vara försiktiga: ”Yngre med en allvarlig underliggande sjukdom kan tala med sin behandlande läkare”, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.

Foto: Jan Alfredsson

Västerbotten2020-04-07 20:00
undefined
Statistiken pekar på att yngre, även riskgrupper, är mindre drabbade.

Det talas främst om äldre som riskgrupper. Men vad gäller egentligen för barn och yngre personer med underliggande sjukdomar. Är det verkligen säkert i skolan och på arbetsplatsen, undrar många i dag.

LIVE: Det senaste om coronaviruset – följ Norrans direktrapport

Behöver inte yngre riskgrupper också skyddas?

– Där utgår man från de tidigare drabbade länderna, där vi kan se vilka som blivit sjukast, hamnat på IVA och avlidit. Här är det främst de äldre, äldre med underliggande sjukdomar, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.

Yngre personer som tillhör riskgruppen – hur ska de tänka?

– Om man tillhör en riskgrupp och har en behandlande läkare, då kan man ta ett samtal med sin läkare. Exempelvis en person som har en grav immunhämmande behandling. Eller där man vet att personen ifråga brukar bli svårt sjuk av en virusinfektion även i normala fall.

undefined

Vid gymnasiesärskolan och grundsärskolan i Skellefteå finns flera barn ur riskgrupper. Dessa båda skolor är fortfarande öppna.

Skelleftepsykologen om coronarädslan: Så hanterar vi oron – och använder den i positivt syfte

Föräldrar kan säkert känna oro. Är det säkra där?

– Jo, vi vet om att de har öppet. Samtidigt är det en ganska liten grupp som går där, och de går tillsammans. Men där är det väldigt viktigt att lärarna är observanta på att barnen som kommer till skolan är friska, annars ska de inte vara där. Uppvisar ett barn på skolan symtom, så ska de gå hem direkt, säger Therese Thunberg.

”Det stora problemet är att många kan bli sjuka samtidigt”Nu öppnar provtagningstältet

Har vi tillräckligt mycket information för att säga att barn i riskgrupper inte är mer utsatta?

– Det finns information, men samtidigt ska vi komma ihåg att denna information finns på gruppnivå och inte individnivå. Den som har en allvarlig underliggande sjukdom har ofta en behandlande läkare, man kan prata med sin behandlande läkare om saken. Men de allra flesta som drabbas får milda symtom, det ska man också komma ihåg, säger Therese Thunberg.

Information till riskgrupper under 70 år

Till personer i riskgrupper som är under 70 år är uppmaningen: ”Övriga som tillhör en riskgrupp för allvarlig sjukdom av luftvägsinfektioner generellt kan också behöva begränsa sina nära kontakter precis som de äldre. Personer som tillhör dessa riskgrupper bör rådgöra med behandlande läkare om åtgärder för att minska riskerna för allvarlig covid-19.”

Folkhälsomyndigheten uppger att rapporter från Italien talar för att äldre personer över 70 år är den mest utsatta gruppen. Men de skriver ”Det går idag inte att säkert säga att det skulle se likadant ut i Sverige.”

För den som är 70 år och äldre är uppmaningen att man ”så långt som möjligt ska undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.”

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!