Kikhosta är en smittsam luftvägsinfektion som för vuxna kan kännas som en vanlig förkylning med hosta och feber. Det är när spädbarn drabbas som det kan leda till allvarligt, och ibland livshotande, sjukdomsläge enligt folkhälsomyndigheten.
– Det kan kännas som att man tappar luften av hostan, man kiknar, säger Maria Marklund som är smittskyddsläkare på Region Västerbotten.
Under åren 2022 och 2023 förekom inga fall av kikhosta i Västerbotten men i år har det varit sju upptäckta fall. Maria Marklund säger att man inte säkert kan säga varför en ökning sker just nu. Men under pandemiåren har man sett en allmän nedgång av antal smittade av olika sjukdomar och nationellt syns nu en generell ökning.
– Det är viktigt är att man är observant på symtom och vaccinerar sig enligt rekommendationerna. Har man hosta ska man inte heller träffa småbarn och gravida för att undvika att smitta dem, säger Maria Marklund.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida kvinnor att vaccinera sig mot kikhosta för att ge barnet skydd från födseln. Det ingår också i det rekommenderade vaccinationsprogrammet för barn och ska tas regelbundet mellan tre månaders ålder och årskurs 9 för bäst skydd.
Kikhosta är en anmälningspliktig sjukdom men det är inte privatpersoner själva som anmäler, utan sjukdomsfall rapporteras av vårdpersonal.