Influensa och Covid-19 ökar i länet

Fortsatt ökning av Covid-19 och influensa. Så är läget just nu när det gäller smittspridning i Västerbotten. "Det är en blandning av många smittor", säger smittskyddsläkare Maria Marklund.

Influensan antas bli tuff i vinter.

Influensan antas bli tuff i vinter.

Foto: Gorm Kallestad/Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/Pressbild

Västerbotten2022-12-09 14:30

Det börjar närma sig jul och vinters smittoplågor har tagit ett stadigt grepp om länet. 

Vecka 47 var det 176 bekräftade fall av Covid-19. Förra veckan var det 265 fall, varav 72 i Skellefteå och Norsjö. 

Maria Marklund tror på en ökning även denna vecka då det hittills registrerats 221 bekräftade fall och det är tre dagar kvar på veckan.

– Det är mest vårdpersonal och patienter som provtas, säger hon.

Mörkertalet kan alltså därför vara stort.

Även influensan har ökat från föregående vecka. Då var det 53 fall av Influensa A registrerade. Hittills denna vecka är det 63 fall. Flest är det i Skellefteå och Umeå, enligt Maria Marklund. I Norge har det rapporterats om mycket influensa av typen H1N1, i folkmun kallad svininfluensa. Men här i Västerbotten är det för närvarande ingen influensasort som dominerar över någon annan.

Folkhälsomyndigheten och regionen har gått ut med rekommendationer om att personer som riskerar allvarlig sjukdom av influensa och personal kring dessa bör vaccinera sig. Sedan en vecka tillbaka är det även möjligt för dem som inte tillhör en rekommenderad grupp att ta influensavaccinet. De föregående åren har influensasäsongerna inte följt sitt vanliga mönster och farhågan är att denna influensasäsong i Sverige kan bli svår, enligt Maria Marklund.

– Vi får hoppas att vi hinner få ned smittorna innan jul, men än är det uppförsbacke, säger hon.

Något stort magsjukeutbrott har det ännu inte varit i länet.

– Det brukar komma runt jul eller lite senare även om det alltid finns ströfall, säger Maria Marklund.

RS-viruset har orsakat större problem än vanligt i Sverige, men här i länet är det än så länge relativt få fall. Förra veckan registrerades fem fall i regionen.

– Nationellt har RS kommit tidigare än det brukar. Det är inte jättemycket konstaterade fall ännu, men finns det i samhället kan det snabbt få en stor spridning, säger Maria Marklund.

Det är framför allt barn upp till ett år som är känsliga.

– Men även äldre kan bli ordentligt sjuka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!