Under måndagen publicerade Sverigedemokraterna partiets landsbygdsprogram.
I programmet riktar partiet kritik mot rennäringen och skriver bland annat att "Rennäringslagen och rennäringsindustrins särställning och maktposition innebär idag en hämsko för företags- och landsbyggdsutvecklingen".
Riksdagsledamot Eric Palmqvist (SD) menar att kritiken mot rennäringen har sin grund i den dialog som partiet fört med norra Sveriges kommuner och näringsidkare.
– Landsbygdsprogrammet är något som tillkommit efter ganska långt arbete. Den bygger på den dialog som vi fört med kommuners politiska företrädare, företag, branschorganisationer och liknande. Den röda tråden vi ser är att dessa dialoger i norra Sverige uttryck rennäringens särrättigheter som ett problem, säger han.
Men hur de upplevda problemen med rennäringen ska åtgärdas vet han inte i nuläget.
– Vi har inte riktigt landat i vilka förändringar vi vill göra utan vi har snarare identifierat att detta är ett problem och i vårt landsbygdsprogram då fastställt att det bör adresseras på något sätt. Det pågår en parlamentarisk utredning om renbeteslagen och vår ställning där är den att alla företag och människor ska ha samma rättigheter att bruka vårt land oavsett vilken näring man sysslar med. Dels vill vi värna om allemansrätten och dels handlar det om en likhet inför lagen, säger Palmqvist.
Förbundsordförande för svenska samernas riksförbund, Matti Blind Berg, anser att Sverigedemokraternas val av att beskriva rennäringen som en industri är ett försök till att svartmåla den.
– Det här med rennäringsindustrin är ett nytt begrepp för mig. Det handlar om att karakterisera rennäringen som något som den inte är, att smutskasta den helt enkelt, säger han.
Samtidigt medger han renskötselns mål stundtals går emot näringslivets ekonomiska intressen.
– En livsstil, näring och kultur som renskötseln är beroende av fungerande ekosystem och en intakt miljö. Därför kommer det inte som en stor överraskning att det här är något som skapar problem för tillväxtekonomin. Eftersom vi värnar om ett fungerande ekosystem då vi är beroende av den så hamnar vi i kollisionskurs med skogs- och gruvindustrin, säger han.