På grund av ökade kostnader har Norrmejerier tvingats sänka ersättningen för mjölkbönderna från 3.44 kronor per kilo till 3.24 kronor kilot, något som slår hårt mot flera bönder i norra Sverige. Lantbrukarnas riksförbund, LRF har förståelse för beslutet.
– Norrmejerier ägs och drivs av sina bönder. Det är böndernas egna styrelse som tagit beslutet. Det är såklart ingen som vill ha sänkt ersättning. Och det kommer kännas för bönderna på kort sikt, men på lång sikt tror jag de flesta vill ha ett välfungerande företag och har förståelse för beslutet, säger Lotta Folkesson ordförande för LRF Västerbotten.
Hon menar att i de bästa av världar hade detta inte behövt hända men trycker på att det är viktigt för bönderna att deras företag går bra, att det bästa för Västerbotten i längden är ett starkt mejeriföretag. Det gynnar bonden i slutändan.
Så fördelas pengarna när du köper en liter mjölk
Inkomster i lantbrukssektorn är svåra att mäta. Inkomsterna utgår ifrån hur stor produktionen är och vissa kan producera väldigt mycket och andra mindre. Dock får nu Norrmejeriers bönder får mindre per kilo mjölk än kollegorna på Arla.
Svenska mjölkbönder har sen 2008 haft en nominell löneökning på cirka 15 procent, till skillnad från resten av samhället som ökat med 22 procent på tio år. Mjölkböndernas medellön under samma tid har ökat från 20 000 till 23 600 enligt SCB.
Skulle mjölkbönderna haft samma utveckling som resten av samhället de senaste tio åren hade en mjölkbondes månadslön idag legat runt 24 400 kr. Den totala medellönen i Sverige 2018 var 34 600 kronor.
Arlas ersättning till mjölkbönderna är för närvarande 3,40 kronor per kilo för konventionell mjölk.
Norrmejeriers beslut om sänkt ersättning beror på produktionsproblem som medfört ökade kostnader. Det handlar huvudsakligen på problem med maskinerna för Brik-förpackningarna under sommaren samt på höga underhålls- och reparationskostnader för pulveranläggningen - och därmed minskade intäkter för försäljning av pulver. I anläggningen torkas vassle och skummjölk till pulver som säljs på marknaden.
– Eftersom vi har en omfattande ostproduktion kan det under ett år bli stora volymer, framför allt av vassle. När pulveranläggningen inte går som den ska blir det alltså påverkan på företagets ekonomi, såväl missad försäljning samt extrakostnader för reparationer och underhåll, säger Anders Fredriksson, vd för Norrmejerier.
Manne Berggren Wiklund & Anders Wynne/ Västerbottens-Kuriren