Orättvis fördelning av vaccinet enligt vaccinsamordnare

Alla vaccindoser som har tilldelats Västerbotten hittills har använts. Trots det ligger regionen bland de sämsta i landet när det gäller hur stor procent av personer på särskilt boende för äldre som har fått två vaccindoser. Allt beror på att Västerbotten har fått för få doser, menar vaccinsamordnaren Ronny Lestander som tycker att vaccinet är orättvist fördelat. FHM lovar nu att justera eventuella fel. Det skriver VK.

Region Västerbotten ligger i botten när det gäller hur stor andel av äldre på särskilt boende som fått en andra vaccindos. I Norrbotten och Västernorrland är andelen betydligt högre trots att de har en mindre befolkning.

Region Västerbotten ligger i botten när det gäller hur stor andel av äldre på särskilt boende som fått en andra vaccindos. I Norrbotten och Västernorrland är andelen betydligt högre trots att de har en mindre befolkning.

Foto: VK

Västerbotten2021-02-17 20:16

Fram till och med förra veckan har sammanlagt 17 869 vaccindoser fördelats Region Västerbotten, och alla som vill och bor på särskilt boende för äldre har fått minst en vaccindos, enligt regionens vaccinsamordnare Ronny Lestander. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

Enligt siffrorna från Folkhälsomyndigheten (FHM), fram till och med den 9 februari, har dock endast 15 procent av de äldre på särskilt boende fått två vaccinationsdoser. I jämförelse med övriga landet är det bara Region Skåne som har lägre siffror, där 12 procent har fått två doser.

I Norrbotten och Västernorrland är siffrorna betydligt högre. 70 procent på särskilt boende för äldre i Norrbotten har fått två doser och 58 procent i Västernorrland.

– Det känns som att siffrorna haltar lite grann, men jag är bekymrad över att de som befolkningsmässigt är betydligt färre har hunnit vaccinera så många fler, säger Ronny Lestander.

Det är Folkhälsomyndigheten som fördelar doserna utifrån folkmängd och hur många personer i befolkningen som är 70 år eller äldre. Fram till och med vecka 6 hade grannregionerna fått 19 780 doser vardera medan Västerbotten hade fått 17 730 doser. Detta trots att Västerbotten har 23 000 fler invånare än Norrbotten och 28 000 fler invånare än i Västernorrland.

Vaccinsamordnaren Ronny Lestander tycker att skillnaden i antal vaccindoser är för stor mellan regionerna.

– Jag har någon form av förståelse för att de har fått mer i början av vaccineringen, eftersom de har fler äldre, men de kommer att få mer av alla vacciner även i fortsättningen trots att vaccinet från Astra Zeneca är avsatt för personer mellan 18 och 65 år, den åldersgruppen som vi har betydligt fler av i Västerbotten, säger Lestander.

Han är rädd för att FHM har glömt att ändra på fördelningsnyckeln eftersom grannregionerna även fortsättningsvis kommer att få fler vaccindoser än Region Västerbotten, enligt prognoserna. Detta har vaccinsamordnaren också påtalat för Folkhälsomyndigheten utan att ha fått något svar.

– Jag tycker att de är lite orättvisa mot oss, och om de inte lyssnar på mitt tjat och tar sitt förnuft till fånga kan vi ha upp till 7 000 färre doser än Norrbotten och Västernorrland när det stora flödet ska vaccineras och det påverkar hur vi ska kunna uppfylla vårt mål att alla som vill ska vara vaccinerade till sista juni, säger Lestander.

Chefen för Enhet för vaccinationsprogram på FHM, Sören Andersson, har inte själv varit i kontakt med Ronny Lestander. Han har inte heller exakt koll på hur stora skillnaderna är mellan leveransen av vaccin till de tre nordligaste regionerna, men lovar att eventuella skillnader ska justeras.

– Det där måste vi reda ut och om något inte stämmer får vi kolla upp det. Det ska inte vara några skillnader utan tilldelningen av vaccin ska beräknas strikt på befolkningsunderlaget, det görs ingen annan värdering, säger Sören Andersson.

Alla på särskilt boende för äldre i Västerbotten har alltså fått minst en vaccindos och i Umeå har drygt hälften på särskilt boende även fått den andra dosen, enligt Björn Hammar, verksamhetschef hälso- och sjukvård inom Umeå kommun.

– Att det har tagit tid har med tilldelningen av vaccin att göra. Vi hade kunnat vaccinera snabbare om vi hade haft fler doser, men vi gör vad vi kan för att vaccinera de äldre så fort det är möjligt, säger Hammar.

Enligt prognosen kommer Västerbotten att få ytterligare 8 200 doser den här veckan och om två veckor förväntas cirka 10 000 doser till. Vaccinationstakten ökar alltså successivt.

Dock har flera regioner, bland annat Stockholm, meddelat att de inte klarar målsättningen att alla ska vara vaccinerade innan juni månads utgång, men i Region Västerbotten ligger målsättningen kvar ännu.

– Vi håller fortfarande fast vid den men allt beror på om vi får tillräckligt med vaccin, säger Ronny Lestander.

Sören Andersson på FHM tror att det kommer att finnas tillräckligt med vaccin för att klara målsättningen.

– Enligt leveransplanen kommer det att komma stora volymer efter påsk, så det ser ut som att det kommer att finnas vaccin. I och med att leveranserna har förskjutits har det blivit jobbigare så den stora utmaningen för regionerna blir att hinna med att vaccinera alla, säger Sören Andersson.

I Västerbotten används alla tre hittills godkända leverantörers vaccin. Störst andel kommer i dag från Pfizer men mängden vaccin från AstraZeneca kommer att öka i månadsskiftet mars-april. Även Modernas vaccin används.

ANDELEN VACCINERADE PÅ SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE

Andelen vaccinerade med två doser på särskilt boende för personer 65 + i procent baserat på data som inrapporterats till vaccinationsregistret till och med den 9 februari. Inom parentes andelen som fått en vaccindos.

Västerbotten: 15 % (79 %)

Skåne: 12 % (79 %)

Norrbotten: 70 % (86 %)

Västernorrland: 58 % (73 %)

Jämtland/Härjedalen: 45 % (64 %)

Värmland: 69 % (86 %)

Stockholm 68 % (80 %)

Totalt i hela landet: 53 % (80 %)

Karin Bernsprång/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!