Det är revisorerna som har gjort granskningen och de pekar på flera problem.
– Jag delar synpunkterna som kommer fram. Vi måste tänka på mycket annat än att räkna när människor går i pension, säger Karin Lundström.
Hälso- och sjukvårdsnämnden saknar en heltäckande personal- och kompetensförsörjningsplan.
Det finns en plan, men den gäller bara cancerområdet. Den planen har de dessutom inte följt upp.
Landstingsdirektören beslutade om en plan 2015, men det kände inte nämnden till.
– Vi måste förlita oss på att HR-avdelningen tar fram en plan för hela landstinget och förvaltningen. Vi i nämnden har faktiskt legat på för att få fram en sådan.
Ingen strategi
Tre av fyra granskade verksamheter inom nämndens ansvarsområde saknar lokala handlingsplaner och det saknas uppföljning. Det saknas även en strategi för att skapa attraktiva arbetsplatser.
”Det pågår ett bra arbete men vi måste se till att vi kan följa upp det.”
– Det är en ganska stor fråga. Allt blir bättre successivt och i den här frågan handlar det om att våga tänka nytt. Hur kommer framtiden att se ut? Hur förnyar vi kompetenser? säger Karin Lundström.
Revisorerna konstaterar att det görs en del aktiviteter för att främja rekrytering och kompetenshöjning, men det är inte tillräckligt systematiskt.
– Vi behöver säkerställa att försörjningsplanen är nedbruten på verksamhetsnivå. Det revisorerna vill ha är en tydligare struktur i frågorna. Det pågår ett bra arbete men vi måste se till att vi kan följa upp det, säger Daniel Öhgren (C), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Revisorerna vill att nämnden beslutar om att göra en personal- och kompetensförsörjningsplan. Målen i planen ska också vara mätbara så de går att utvärdera. Och de ska följas upp.
På tisdagen togs revisorernas kritik upp vid nämndens sammanträde.
– Vi klubbade igenom ett beslut som gör att vi kommer en bit på vägen, säger Karin Lundström (S).