Allt fler testar sig för covid-19 och inte minst sedan självtestandet drog i gång för några veckor sedan. Det handlar om ett så kallat PCR-test som tas i näsa och svalg och ska avgöra om du har en aktiv infektion av coronaviruset.
En stor amerikansk studie som SVT har rapporterat om menar att det finns en risk att testerna ger "falska" negativa resultat. Experterna på region Västerbotten anser dock att frågan är mer komplex än så.
– Våra tester är bra, men sedan kan det misslyckas vid själva provtagningen, särskilt vid självtestande finns risk för ett inte optimalt genomfört test, säger Bert Blomqvist som är virolog på klinisk mikrobiologi.
Så mycket som 20 procent skulle vara negativa provresultat som inte stämmer, och varierar beroende på vilken sjukdomsdag som testet utförs, enligt den amerikanska studien.
Tor Monsen som är medicinsk chef på Klinisk mikrobiologi tror inte att de felaktiga negativa provsvaren i regionens test är riktigt så många.
– Vårt test har hög tillförlitlighet och känslighet. Sedan behöver man titta på själva populationen, vilken grupp är det som tar testet? säger han.
En anledning till felaktiga negativa provsvar kan vara att de med lindrig infektion i bland har färre viruspartiklar, som PCR-testet då missar att ta upp. Det innebär också att smittrisken är låg, påpekar Tor Monsen.
"Falska" provsvar skulle också kunna bero på att sjukdomen har hunnit ta sig ner i luftvägarna, och då finns viruset inte kvar i näsa och svalg. Symptomen kan då bli mer allvarliga, menar han.
Är testresultatet för aktiv covid-infektion mindre pålitligt än andra test?
– Vi har samma metod för många liknande test, så det är inte sämre än något annat. Vi måste lita på testerna, annars blir det ju meningslöst att göra dem. Sedan kan det kanske vara upp mot tjugo procent felaktigt negativa svar när det gäller de lindriga symptomen, säger Bert Blomqvist.
Gunilla Persson, som är tillförordnad smittskyddsläkare på region Västerbotten, tror att det finns en liten risk att folk tar testet och tror att det är ofarligt att gå till jobbet med symptom.
– Det är sådant vi får räkna med i pandemi-tider. Vi använder all den medicinska kunskapen vi har och försöker nå ut till allmänheten med informationen, säger hon.
Hon betonar också individens eget ansvar att hålla sig uppdaterad via bland annat 1177.se.
– Det blir också upp till personen själv att avgöra. Den som upplever svåra symptom som uppfyller kriterierna för covid-19 men får ett negativt provsvar ska söka vård, för att ta om testet eller få en undersökning, säger hon.
Sigrid Törnqvist/Västerbottens-Kuriren