Så sprids apkoppor – smittskyddsläkaren förklarar

Sverige har hittills tagit emot 2700 doser av vaccinet mot apkoppor, och inom de närmsta veckorna kommer Västerbotten få doser. Men vad är apkoppor? Hur sprids det och vilka är symtomen? Smittskyddsläkaren Therese Thunberg har förklarat för VK hur det ligger till.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Anders Humlebo/TT

Västerbotten2022-07-31 16:40

Hittills har det inte bekräftats några fall i Västerbotten. Apkoppsviruset är ett ortopoxvirus. Viruset smittar via hudkontakt, främst genom sexuella kontakter. Symtomen är att man får blåsor på olika ställen på kroppen, och det kan bland annat uppkomma i det genitala området. Men det finns även fler symtom, rapporterar VK.

– Man kan även få feber och svullna lymfkörtlar. Det kan vara lite besvärligt och man kan få ont av blåsorna, men de flesta har inte behövt sjukhusvård. Misstänker man att man har fått viruset, så ska man höra av sig till sjukvården. Därefter får man komma på provtagning, säger Therese Thunberg, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Hur snabbt kommer symtomen?

– Man är sjuk inom en vecka eller två. Det läker ju ut av sig själv, så viruset kommer inte att finnas kvar i kroppen. Utan man har den en gång, sedan är den borta. Det är inte som ett herpesvirus, att det ligger kvar i kroppen, säger Therese Thunberg.

En person som är sjuk ska vara hemma och inte dela säng eller handdukar med någon annan, förklarar Thunberg. Därefter gör man en smittspårning kring den personen.

– Då kan man hitta personer som är exponerade, det är framför allt nära kontakter till den personen. Vaccinet erbjuds sedan till de personer som kan ha blivit exponerade för viruset. Det är två doser totalt, där man får den andra dosen en månad efter den första, säger Thunberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!