Så slår stormen Kirk till i Västerbotten: "Allt regn får effekt"

På torsdagskvällen kommer stormen Kirk dra in över Västerbottens kustland. Det väntas några regniga och blåsiga höstdagar och SMHI varnar för höga flöden. Men: "det blir lite lugnare mot helgen", säger Viktor Bergman, meteorolog vid SMHI.

Den tropiska orkanen Kirk drar över Västerbotten på torsdagen och några regniga dagar i Skellefteå väntas.

Den tropiska orkanen Kirk drar över Västerbotten på torsdagen och några regniga dagar i Skellefteå väntas.

Foto: TT

Västerbotten2024-10-09 16:00

Redan under onsdagen kommer det regna en hel del i Skellefteå. Cirka 15-30 millimeter regn förväntas längs kusten. Men ovädret som rullar in under torsdagen och fredagen handlar om en tropisk orkan som kallas Kirk. Den drar under onsdagen över Portugal, Spanien och Frankrike som en storm, för att till sist hamna i Sverige.

– När den kommer till Sverige kommer den ha försvagats ytterligare, till ett vanligt höstlågtryck, säger meteorologen Viktor Bergman.

När orkanen landar i Västerbotten kommer den alltså inte upplevas som en kraftig storm, enligt Viktor Bergman. Men Kirk förväntas föra med sig ytterligare 20-30 millimeter nederbörd i Västerbotten, och framförallt fredagen väntas bli blåsig.

Det är inte helt ovanligt att en gammal orkanisk storm kommer in över Europa enligt meteorologen. Han säger att den mest troligen har sitt ursprung i det varma Atlantvattnet mitt emellan Afrika och Amerika.

– De brukar ta en bana som är som en u-sväng, och antingen komma in över USA eller ut till sjöss, österut, in mot Europa.

SMHI har utfärdat en orange varning, som omringas av ett större område med en gul varning, i södra delarna av Västerbotten och Västernorrland, och rör alltså främst området kring Umeå ner till Kramfors. Varningen handlar om att regnet hotar mindre vattendrag till översvämning. 

SMHI förklarar en orange varning följande: "Hög risk för översvämmad mark längs bäckar och åar samt i utsatta eller låglänta områden, med påverkan på till exempel byggnader, vägar och viadukter. Mycket höga strömhastigheter i vattendragen".

– Om man bor nära ett vattendrag ska man se till att man inte har något alltför nära som kan ta skada. Det gäller framför allt de lite mindre bäckarna och åarna, säger Viktor Bergman.

Onsdagen, torsdagen och fredagen i Skellefteå kommer alltså bjuda på risigt höstväder med regn och blåst. Men Viktor Berglund säger att man kan vänta sig en något finare helg.

– Det blir lite lugnare mot helgen. Regnet försvinner under första halvan av fredagen, och det ser ut och bli en del sol på lördagen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!