Så ser smittspridningen och antalet vaccinerade ut

Smittspridningen är fortfarande hög i Västerbottens län, detta visar färska siffror från vecka 17. Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark menar att det är av yttersta vikt att Umeåborna fortsätter hålla sig till rekommendationerna. ”Det är fortfarande vårt beteende och våra rutiner som kan påverka smittspridningen”, säger han till VK.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Foto: TT/VK (Arkivbild)

Västerbotten2021-05-07 08:11

Folkhälsomyndighetens senaste siffror från den förra veckans smittspridning visar att Västerbottens län ligger som tredje lägsta region med smitta i landet, vilket borde ses som positiva nyheter, eller? Det skriver Västerbottens-Kuriren.

– Det finns regioner som har betydligt högre smittspridning än vi, Kronoberg till exempel. Västerbotten som region ligger i den nedre delen i landet. Allt det där är bra, däremot tycker vi fortfarande att nivån trots det är för hög, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Vidare menar Stephan Stenmark att smittspridningen fortsätter vara alltför hög i Umeåregionen.

– Det är mot bakgrund att det bor många människor här, så det är viktigt att det bromsar och inte drar iväg. Vi i Västerbotten har ett fortsatt ansvar att pressa ner smittspridningen ytterligare. Har vi lägre smittspridning så hinner vi vaccinera fler innan de blir sjuka, då skyddar vi fler och gör en bra grej tillsammans.

En nyhet som Folkhälsomyndigheten gick ut med under torsdagen var antalet positiva blodgivare i regionen. När man testat blodgivare för antikroppar kan man läsa att Västerbotten ligger lägst i landet med 12 procent jämfört i storstadsregionerna som ligger uppemot 25 procent.

– Det där är lite både och för det talar för att vi har ett av de län som haft lägre smittspridning totalt under pandemin. Det är bra, men det visar ju också på att det är en lägre andel som har en naturlig immunitet efter genomgången infektion. Så det finns fler i Västerbotten som är mottagliga för infektion, säger Stephan Stenmark.

I och med att smittspridningen fortsätter vara hög i Västerbottens län, och då främst bland ungdomar och unga vuxna, valde man att förlänga de skärpta rekommendationerna återigen till och med den 23 maj 2021.

– Det är ytterligare ett viktigt skäl till att vi håller i rekommendationerna fram till sommaren då det är fortfarande vårt beteende och våra rutiner som kan påverka smittspridningen. Successivt kommer vaccinet att hjälpa till att bromsa smittan, men det är långt kvar ännu tills vi är där, säger Stephan Stenmark.

Tidigare i år var det stor smittspridning i Skellefteå och Lycksele, men där lyckades man vända den negativa kurvan i en positiv riktning. Även de andra kommunerna i länet fortsätter ha låg smittspridning. Dock menar Stephan Stenmark att läget snabbt kan förändras.

– Jag har fått flera frågor i dag om varför alla fått samma rekommendationer i länet då det är så stora skillnader i antalet smittade i covid-19. Ja, det har varit stora skillnader hela året. Bara för att smittan är låg hos vissa kommuner, kan den stiga om man tappar fokus, och där den är hög måste den sjunka. Och då landar man i samma rekommendationer i hela länet.

Hur ser lägesrapporten ut för smittspridningen i Västerbottens län denna vecka?

– Just i talande stund ser vi inget tecken på ytterligare ökning ännu för vecka 18. Det ser ut att vara på ungefär samma nivå som föregående vecka. Däremot är det väldigt talande att det fortfarande är Umeåområdet som vi har flest fall av covid-19.

Lina Wahlnemo/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!