Under årets björnjakt har polisen och länsstyrelserna gjort gemensam sak för att stoppa användningen av illegala hjälpmedel i de norrländska skogarna, och det har gett resultat. I Västerbotten hittades till exempel tolv illegala åtlar med kameror, det vill säga åtlar som inte hade anmälts till, och godkänts av, länsstyrelsen i förväg.
– Man använder det helt enkelt för att gena i kurvorna. Det är relativt vanligt, och jag tror att grunden till det är att det är en begränsad licens på björn. Många tar till dessa metoder för att få lite uppmärksamhet. Det är ju fortfarande lite macho och tufft för många att få skjuta en björn, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen i region nord.
Av vad som hittills har framkommit verkar det vara i Västerbotten som flest illegala åtlar har hittats, men att jägarna här skulle vara mindre skötsamma än i grannlänen Norrbotten, Jämtland och Västernorrland stämmer inte, enligt Joacim Lundqvist. I stället beror det på att polisen i Västerbotten har haft ökad tillsyn under jakten i ett antal år redan, menar han.
– Vi har upptäckt kanske två, tre åtlar själva på grund av att vi har varit ute och kört på vägar där vi aldrig kör, men vi får framför allt tips från allmänheten och andra jaktlag och jägare, och det är en frukt av att vi har hållit på med de här kontrollerna i ett antal år redan, säger han till VK.
De allra flesta sköter sig
På den andra jaktdagen anmäldes ett grovt jaktbrott i Dorotea. I det ärendet råder förundersökningssekretess, och varken Joacim Lundqvist eller Christer B Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, uttalar sig om vad det är som har hänt. Ingen person är dock delgiven misstanke om brott.
– Just nu så undersöker man bland annat en del beslagtagen elektronik, framför allt hundpejlar. Vi ska se om det leder till någonting. säger Christer B Jarlås, som i övrigt är fåordig angående utredningen.
Polisens viltsamordnare Joacim Lundqvist understryker att de allra flesta sköter sig och att polisen har haft bra och trevliga möten med jägarna i skogen.
– De jaktlag som vi har kontrollerat och pratat med har alla skött sig bra, de har haft papper och bilar i ordning och de har varit nyktra och skötsamma, säger han och fortsätter:
– Jag tror att vi har kontrollerat närmare 10-12 olika jaktlag som vi har träffat på när vi varit ute, och 15-20 övriga jägare, och alla, förutom vid det grova jaktbrottet, har tyckt att vi gör det jättebra. Vi har bra och trevliga möten i skogen med jägarna och det är precis det vi vill.
På måndag inleds den andra perioden av årets licensjakt, då resterande tio björnar ska fällas.
VK: Kommer polisen att ha en ökad närvaro i skogen även då?
– Det kan förekomma viss tillsyn, ja. Då var jag lagom kryptisk, va? säger Joacim Lundqvist.
Josefin Isaksson/Västerbottens-Kuriren