Riksinventering av världens största uggla

Just nu pågår det en riksinventering av berguvar i Sverige, denna inventering kommer sträcka sig över 2019 till 2020. Hur många berguvar som finns i Västerbotten vet man inte än.

En månadsgammal berguv.

En månadsgammal berguv.

Foto: Boglarka Bodnar

Västerbotten2019-06-26 08:00
undefined
En månadsgammal berguv.

I Västerbotten är inventeringen för full gång, men det kommer ta sin tid att få fram hur många berguvar det finns i länet.

– Det här är en inventering som pågår i två år och eftersom att vi gör bomärkning och ringkontroll på berguvsungar just nu, är det svårt att säga hur många berguvar det finns i Västerbotten. Vi kommer nog inte veta säkert hur många det finns förrän om två år, säger Thomas Birkö, projektansvarig på BirdLife Sverige .

Minskning sedan förra inventeringen

Den senaste inventeringen gjordes 2008 till 2009 och det har rapporterats om en minskning av berguven över de senaste tio åren.

–Vi vet inte riktigt vad det är som gör att det har blivit en minskning, det kommer vi kunna se i sammanställningen om två år. Men en av anledningarna som vi vet att många berguvar har dött av, är att de får i sig ström när dem sätter sig på stolptoppar, säger Thomas Birkö.

Berguv Nord startade upp 1977 för att försöka rädda berguven i hela Norrland. År 1945 var den sortens uggla förhållandevis vanlig i Norrland, då fanns det upp mot 70 par i Västerbotten. Under 1980-talet sjönk den siffran ner till noll, vad det berodde på vet man inte säkert. Men förr i tiden fanns det gott om soptippar och bondgårdar som innebar mat, det fanns inte heller några elledningar som de kunde flyga in i eller vägar som de kunde bli överkörda på.

År 2007 fanns det 1 500 berguvar i hela landet och nu, nästan tolv år senare, beräknas att det bara finns mellan 700–1 100 kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!