Regionen: ”Orättvis fördelning av pengar till vägnätet”

Regeringen delar ut medel utifrån var folk bor och inte efter hur många mil statliga vägar som finns i regionerna. Det är ett problem, menar sex glesbygdsregioner, bland annat Västerbotten, som ställt krav på regeringen där de vill att vägstandarden i hela landet kartläggs. Det rapporterar VK.

Sex regioner vill att vägstandarden i hela landet kartläggs.

Sex regioner vill att vägstandarden i hela landet kartläggs.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Västerbotten2023-10-13 06:00

I nästa års budget lägger regeringen in 400 miljoner kronor på att minska underhållsskulden på statliga och enskilda vägar. Summan kommer att tas från järnvägen, skriver VK. Transportföretagen menar att det här inte räcker. Det krävs minst två miljarder extra per år för att förhindra att underhållsskulden fortsätter att växa.

Sex glesbygdsregioner uppvaktade i mitten av september infrastrukturministern Andreas Carlsson (KD). Regionerna är region Jämtland Härjedalen, Värmland, Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

– Han lyssnade och noterade naturligtvis men det är väl klart att de har väl ett tufft budgetläge som alla andra, säger Rickard Carstedt (S) som är ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten.

undefined
Rickard Carstedt (S), är ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Regionerna hade med sig en skrivelse där de ansåg att det fanns problem med den nuvarande fördelningsmodellen för länens transportplaner. En av dem som var med och uppvaktade regionerna var Jonas Andersson (S) som är ordförande i Jämtland Härjedalens utvecklingsnämnd.

– Anslagen är alldeles för små för att nå syftet, att skapa förutsättningar för att bo, verka och leva i hela landet, säger han i tidningen Dagens Samhälle.

Glesbygdsregionerna anser är att den fördelningsmodell som används missgynnar de mest glest befolkade länen. Problemet är alltså att man delar ut medel utifrån var folk är bosatta och inte utifrån hur långa vägsträckor som finns i regionen. Konsekvensen blir att det blir omöjligt att få en standardhöjning av vägarna. Det blir i stället en standardminskning menar glesbygdsregionerna.

– I Västerbotten finns tio procent av det statliga vägnätet men vi har bara 2,6 procent av befolkningen. Och när man fördelar pengar efter befolkningen så får vi för lite pengar varje år, säger Rickard Carstedt.

Därför har de nu ställt tre huvudkrav till regeringen.

• Att regeringen tillsätter en utredning som objektivt kartlägger vägstandarden i hela landet.

• Att fördelningsmodellen ses över.

• Att regeringen tittar på en satsning för landsbygden.

I Västerbotten anses 14 procent av vägarna vara i mycket dåligt skick. Detta är ungefär lika mycket som Västra Götaland. De pengar regionen får för sina vägar är 1 054 miljoner kronor. Västra Götaland får 7 339 miljoner.

I länet går alltså flera av de stora, statliga vägarna som E4 och E12 men det finns också fler större vägar som Rickard Carstedt lyfter fram.

– Som Boliden-Skellefteå-vägen, men den vill vi helst ska förlängas ut till Skelleftehamn. Nu är det en länsväg från Skellefteå, men med tanke på Northvolt och all trafik som blir så behöver den rustas upp rejält, säger han.

Hans förhoppning är nu att uppvaktningen kommer att resultera i större väganslag.

– Annars får vi fortsätta att tjata, säger Carstedt.

Fakta

Län, andel väg i mycket dåligt skick, antal miljoner:

Stockholm, 11,9 %, 9 832

Västra Götaland, 14,1 %, 7 339

Skåne, 8,8 %, 5 095

Uppsala, 4 %, 1 901

Östergötland, 3,5 %, 1 680

Jönköping, 7,2 %, 1 581

Halland, 12,1 %, 1 364

Dalarna, 14,2 %, 1 294

Örebro, 8,1 %, 1 181

Värmland, 5,3 %, 1 151

Södermanland, 6,4 %, 1 148

Gävleborg, 16,7 %, 1 093

Kalmar, 11,1 %, 1 068

Västerbotten, 14 %, 1 054

Västernorrland, 18,4 %, 1 020

Västmanland, 4 %, 949

Norrbotten, 15,1 %, 931

Kronoberg, 9,4 %, 881

Blekinge, 8,2 %, 610

Jämtland, 21,8 %, 598

Gotland, 4,8, 257

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!