Regionen kan återinföra vårdbiträden

Region Västerbotten överväger att återinföra vårdbiträden som en ny yrkesgrupp. Sedan tidigare har man haft som regel att de anställda i vården ska ha undersköterska, men rekryteringskrisen har fått regionen att tänka om. ”Det här är något som vi tittar på”, säger HR-direktör Kia Ronnhed.

I Region Västerbotten tittar man just nu på möjligheten att införa vårdbiträden som en ny yrkeskategori.

I Region Västerbotten tittar man just nu på möjligheten att införa vårdbiträden som en ny yrkeskategori.

Foto: Maja Suslin/TT

Västerbotten2023-07-23 09:00

Vid Sahlgrenska i Göteborg infördes vårdbiträden som en ny yrkeskategori 2017. De ansvariga där är positiva till detta och menar att det nu, när det är brist på vårdplatser och är svårt att rekrytera vissa yrkesgrupper, får de rätt kompetens på rätt plats.

– Det är ju också så att vi får ju kategorisera om nu när undersköterskor blir en skyddad yrkestitel. Så det finns flera aspekter på det men jag tror att Västra Götalandsregionen har haft vårdbiträden ett tag, säger Ronnhed,

Regionen har fortfarande ett krav på att den lägsta utbildade de anställer är undersköterskor.

– Men vi håller också på att se om vi även ska titta på den här yrkeskategorin. Vi har bland annat haft lite dialog med Kommunal, säger Kia Ronnhed.

undefined
HR-direktören Kia Ronnhed berättar att de just nu håller på att titta på möjligheten att införa vårdbiträden som en ny yrkeskategori i regionen.

När Sahlgrenska införde vårdbiträden så möttes de av en del kritik från de andra yrkesgrupperna.

– När vi först fick höra att det kommer outbildad personal in i vårt gäng och på vår avdelning så var vi inte jätteglada. De flesta tankarna var ju rätt negativa, säger undersköterskan Johan Klingvall Söderberg.

Det blev trots allt en framgång, inte minst för att de som rekryterades var unga, nyfikna som var villiga att lära sig och snabbt kom in i teamet på arbetsplatsen.

Klingvall Söderberg kallar det för en tripp, trapp, trull-effekt.

– Om vårdbiträdena kunde avlasta undersköterskorna så kunde de i sin tur avlasta sjuksköterskorna. Så det blev en bra symbios, säger han.

undefined
Johan Klingvall Söderberg talar om en tripp, trapp, trull-effekt.

Skillnaderna mellan de olika yrkesgrupperna beskrivs, lite förenklat, att sjuksköterskorna har det medicinska ansvaret, undersköterskorna det medicintekniska ansvaret och vårdbiträdena har ansvaret för omvårdnaden.

– Vi hade lagt på allt fler uppdrag på en personal som vi tidigare hade ganska gott om, sjuksköterskor och undersköterskor. Men i och med att vi nu står inför en brist så har vi ett behov av att renodla uppdraget, berättar Mattias Malm som är verksamhetschef vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Han menar att vårdbiträdena inte tar över undersköterskornas och sjuksköterskornas arbetsuppgifter.

– Utan vårdbiträdena ska jobba på toppen av sin kompetens. De tar inte över andras arbetsuppgifter utan de har blivit en viktig resurs.

Vid Sahlgrenska menar de också att det här är ett utmärkt sätt att få in nya medarbetare i vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!