Regionen har sekretessbelagt miljardupphandling

Det nya vårdinformationssystem som Region Västerbotten nu håller på att införa beskrivs som ett av Europas största IT-projekt. För regionens del handlar det om en affär på över en miljard kronor. Trots att det handlar om en offentlig upphandling har Region Västerbotten som enda region valt att sekretessbelägga stora delar kring affären. Det visar en granskning som VK har gjort.

Regionerna kallas för SUSSA-regionerna och står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer.

Regionerna kallas för SUSSA-regionerna och står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer.

Foto: VK

Västerbotten2023-05-22 20:00

År 2019 upphandlade Region Västerbotten tillsammans med åtta andra regioner ett nytt vårdinformationssystem. Regionerna kallas för SUSSA-regionerna och står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer.

Under många år har Region Västerbotten haft planer på att byta journalsystem från dagens System Cross. Uppdraget att införa systemet, som kallas Framtidens Vårdinformationssystem (FVIS), gick till Cambio Healthcare Systems AB. Det handlar om en affär, som bara för Region Västerbotten, kommer enligt VK att kosta över en miljard kronor.

Regionbudgeten för arbetet med FVIS var för 2020 90 miljoner kronor. För 2021 var den 75 miljoner kronor. På grund av förseningen kommer FVIS att ha högre kostnader i år men regionens betalningar till Cambio är belagda med sekretess.

undefined
I SUSSA-regionerna ingår nio regioner.

Även om den exakta kostnaden för regionen är hemlig så säger regiondirektören Tommy Svensson att det handlar om en totalkostnad på över en miljard kronor bara för Västerbotten. Om kostnadsnivåerna är desamma för de övriga regionerna så är hela upphandlingen alltså värd runt 10 miljarder kronor.

– Det är ett av Europas största IT-projekt. Vi har inte gått ut och talat om hur stort omfånget är men bara för vår del så är det ju mer än en miljard, säger Svensson.

Skälet till att det är sekretess på kostnaderna handlar om konkurrens.

– Men förr eller senare kommer vi att släppa det här, säger han.

Ursprungstanken var att de nya systemen redan skulle ha varit införda men på grund av pandemin och kriget i Ukraina har inte leverantören klarat av detta.

undefined
Kostnaden för vårdinformationssystemet bara i Region Västerbotten beräknas till över en miljard kronor.

I år ska 8500 personer i regionen utbildas i hur de ska använda de nya systemen. Kostnaden för detta är beräknat till minst 100 miljoner kronor, utöver kostnaderna för att upphandla systemet. Regionrådet Peter Olofsson (S) säger att regionen har avsatt pengar för utbildningen under 2023.

– Det är en av våra tuffare budgetposter. Men sedan så är det som med så mycket annat i dag, inflation och annat, så är det en jätteutmaning. Hälso- och sjukvårdsnämnden har också fått en del av budgeten när det gäller FVIS, säger han.

Förändringen av det nuvarande systemet till FVIS Cosmic innebär också en stor verksamhetsförändring. Personalen behöver börja att jobba på ett annat sätt.

– Systemet ska ge oss ett mervärde. Så parallellt med detta har vi byggt in en verksamhetsutveckling i systemet, säger regiondirektören.

undefined
Genom att skapa det nya vårdinformationssystemet kan en större verksamhetsförändring göras.

Det handlar bland annat om att enklare få ut rapporter som exempelvis Socialstyrelsen kräver. Även labbprover ska skickas direkt utan mellanhand och journalerna ska vara länkade till kommunernas omsorg. Det skapas helt nya arbetssätt. Regionpatienterna ska också använda sig av samma journalsystem.

– Den stora fördelen är att det här systemet höjer patientsäkerheten många pinnhål, säger Tommy Svensson.

Han tror dock att investeringen inte är något som patienterna kommer att märka av direkt.

Peter Olofsson anser att regionen inte har något val när det gäller de nya systemen. Det måste göras och han är ändå glad över att de kan göra detta tillsammans med åtta andra regioner.

– För vi kan på det viset få ned kostnaderna och skulle vi ha gjort det själv skulle det ha varit helt orimligt, säger Olofsson.

undefined
Regionrådet Peter Olofsson (S) är nöjd över att de fått ned kostnaden genom att samarbeta med åtta andra regioner.

En fördjupad granskning av ekonomistyrningen av FVIS-programmet under förra året som regionens revisorer låtit göra konstaterar att varken regionstyrelsen eller hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbotten har säkerställt en tillräcklig styrning, uppföljning och kontroll över kostnaderna i samband med införandet av informations- och journalsystemet.

Revisorerna säger bland annat att varken styrelsen eller nämnder tar en aktiv roll i uppföljningen och styrningen.

– Liksom i all annan revisionskritik finns det ju förbättringar att göra. Vi har ju lagt upp en ganska omfattande projektstyrningsorganisation. Det är över 100 personer som är inblandade i det, totalt sett, säger Tommy Svensson om kritiken.

Svensson ingår i beställarorganisationen och är den som tar inriktningsbeslut och har ansvar för budgeten på delegation. Han medger dock att det är en ganska vid delegationsrätt och att det kan vara en bättre löpande rapportering vid de olika tillfällena. Organisationen är upplagd på ungefär samma sätt i alla nio regionerna.

– Men alla större beslut för jag upp till politiken, säger Svensson.

undefined
Regiondirektören Tommy Svensson säger att det nya vårdinformationssystem bara för Västerbottens del handlar om en miljardaffär.

Revisorerna menar att regiondirektörens alltför omfattande och ospecificerade delegationsrätt innebär att styrelsen har frånsagt sig sin beslutsmöjlighet för FVIS. Detta trots att revisorerna anser att införandet är en så stor strategisk fråga så att den inte borde ha delegerats. Någon kontroll över kostnaderna har regionstyrelsen inte heller haft.

– Som med mycket annan kritik så ska vi ta till oss den och titta på den, säger Peter Olofsson.

Han tycker dock att de i hög utsträckning har informerat om vad som händer i projekten både i styrelsen och arbetsutskottet.

– Sedan är det grymt många tekniska saker som jag inte är säker på om politiken ska röra i, säger Olofsson.

Den första regionen som ska genomföra det nya systemet blir Örebro. Detta trots att Västerbotten anmälde sig först. Skälet till det är att Region Västerbotten måste säkra en del integrationer så att de inte drabbas av stora driftsstörningar när växlingen ska ske. Det är vecka 18 2024 som Region Västerbotten siktar på att ha infört de nya systemen.

– De förberedande delarna pågår just nu för fullt, säger Svensson.

Fakta

I Sussa-regionerna ingår, förutom Västerbotten, även regionerna i Norrbotten, Västernorrland, Gävleborg, Halland, Blekinge, Örebro, Sörmland och Dalarna.

Sussa står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer och gruppen bildades redan i mitten av 1990-talet. Regionerna samverkar bland annat kring utveckling och förvaltning av ett nytt journalsystem.

Den nationella visionen är också ett starkt styrande för arbetet med upphandling och realisering av ett nytt vårdinformationsstöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!