Regeringssatsning: Fler till polisen i Västerbotten

Polismyndigheten ska utveckla sitt arbete mot våldtäkter, brott i nära relationer och vålds- och sexualbrott mot barn, även kallade särskilt utsatta brottsoffer. I Västerbotten anställs nu sju personer som kommer att arbeta med området, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Foto: Norran

Västerbotten2019-09-17 21:00
undefined

Nationellt ska polismyndigheten öka sitt arbetet mot brott i nära relationer, våldtäkter och vålds- och sexualbrott mot barn, även kallade särskilt utsatta brottsoffer. Hundratals fler anställs och ett budgettillskott har tillkommit. I Västerbotten innebär satsningen en tillökning på sju personer som kommer att arbeta med ämnet.

– Det är jättevälkommet. Det är en regeringssatsning, de vill att vi ska bli duktiga på det här och att de här brottsoffren ska prioriteras före andra brottsoffer, säger Anna Jonsson, tillförordnad polisområdeschef i Västerbotten.

– Vi ser ju en ökning, så det rimmar ju med de indikationer vi själva ser. Vi vill ju prioritera det här. Det känns som en bra satsning, säger Agneta Säll Lindahl, chef på regionkansliet vid polisen i Västerbotten.

Från årsskiftet

Annonsen för de nya tjänsterna kommer att läggas ut snart och tanken är att den nya gruppen ska vara på plats från och med årsskiftet.

– Det känns jättepositivt. Det kommer att göra skillnad med så många personer, för i nuläget är det andra som behöver hjälpa den här gruppen, säger Anna Jonsson.

Till Region nord kommer sju nya personer att anställas per län, förutom Östersund som kommer att få ett något mindre tillskott. De poliser som arbetar med särskilt utsatta brottsoffer i storstäderna är oftast poliser från avledningen grova brott, vilket resulterat i att andra ärenden ibland blivit prioriterade före. I Norr fördelas ärendena på ett annat sätt.

– Jag tror att vi skiljer oss från en del andra polisområden, då vi har varit rätt duktiga på att hjälpa varandra inom lokalpolisområdena. De här brotten ligger egentligen på en annan enhet men vi alla hjälps åt, till exempel i Skellefteå så hjälper alla till med den här typen av ärende, säger Jonsson.

Storsatsning

Sammanlagt ska 350 personer anställas och fördelas mellan polisregionerna i landet. Tillskottet kan komma såväl från personer som idag jobbar inom utredningsverksamheten för myndigheten, eller från det civila.

– Polisresursen är begränsad, vi är de vi är och alla tycker att vi är för få, så tillskottet utifrån kommer säkert bli från den civila sidan, sen kan det säkert bli så att poliser internt söker tjänsterna också, säger Anna Jonsson.

Under september presenteras de satsningar som regeringen föreslår i budgeten för 2020. Bland annat får Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Sveriges Domstolar, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse totalt ca 700 miljoner kronor under 2020. Från och med 2022 beräknas satsningen uppgå till drygt 1,4 miljarder kronor årligen.

Julija Sidner//Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!