Till ledmusiken av Polishögskolan-filmerna promenerade 104 kadetter in i ett fullsatt Aula Nordica under stående ovationer.
Det finns med andra ord viss distans även bland polisfolket. Sofia Welander från polisförbundet sa också i sitt tal att det behövs humor, skratt och glädje i ett yrket som till vardags många gånger är det direkt motsatta.
– Är ni redo för en större uppgift? undrade regionpolischef Micael Säll Lindahl retoriskt i inledningen av sitt anförande.
Ja, ni är redo, fortsatte Säll Lindhal, "men tro inte att ni kan det här, för det är nu det börjar på riktigt."
– Det är att åka från en dödsolycka, ringa till familjen som inte vet något att berätta, att ta hand om en misshandlad kvinna som inte har någon annan att vända sig till, och att göra det under lagen som kan samlas bevis som håller i domstol. Att ha kvalitet i varje enskilt moment; i filmningen, i dna-topsningen, i spårsäkring, i hantering av barn eller att ta hand om hunden enligt djurskyddslagen. Det är därför det är en större uppgift, ni har ett ansvar och enormt svåra prioriteringar som ska göras. Men ni har gjort det bra som har kommit hit, välkomna till en större uppgift. Det är nu det svåra, och roliga, börjar, sa Micael Säll Lindahl.
Linda Nordmark från Skellefteå har pluggat till polis i Umeå sedan hösten 2017. Redan på måndag ska hon infinna sig på polistationen i Umeå för sin nya tjänst.
– Det känns jättebra att gå ut, men samtidigt lite nervöst. Det är en skräckblandad förtjusning att börja på riktigt.
Av de 38 poliser som hamnade i region nord var det alltså 12 som placerades i Västerbotten; 5 i Lycksele, 2 i Robertsfors och Vilhelmina samt 3 i Umeå.
– Jag kommer att sakna klasskamraterna jättemycket, samtidigt som det är skönt att det nu drar i gång, säger Linda Nordmark till VK.
VK: Hur är det att börja jobba som polis med ett som många upplever ökat våld i samhället?
– Nej, inte alls. Vi kommer så bra förberedda så det är inga problem, säger hon.
Ida Mathiasson är en annan av avgångseleverna. Hon kommer från Sundsvall men har bott i Umeå under polisstudierna, och några av er kanske känner igen henne från tiden som fotbollsspelare i Umeå IK och Team TG. På söndag åker hon till Stockholm för tjänstgöring i det södra distriktet.
– Det känns skitkul. Man har ju väntat på det här nu ända sedan aspiranten var färdig. Efter det ville man gå ut så det har varit en transportsträcka sedan dess. Nu är det skönt att ha gjort bort examen och komma i gång så snabbt som möjligt.
Inrikesminister Mikael Damberg var också på plats på Umeå universitet.
– Det känns fruktansvärt roligt att välkomna så många aspiranter in i polisyrket. De är efterlängtade, för Sverige går igenom en ganska tuff tid, med mer avancerad kriminalitet. Under 2019 examinerades 1 100 poliser och nästa år blir det ännu fler.
Mattias Wennberg/Västerbottens-Kuriren