Psykisk ohälsa ofta orsak till verkanseld

Det är sällsynt att polisen skjuter verkanseld enligt statistik från polisen, och ännu mer ovanligt i Västerbotten. Polisen Fredrik Jeppsson, med över 20 år i yrket, har dragit vapen men aldrig skjutit vare sig varningsskott eller verkanseld. ”Det krävs väldigt mycket av en polis att skarpt använda vapnet”, säger Fredrik Jeppsson. Nästa år får polisen ett nytt verktyg, elchockvapen, som ska vara ett bättre alternativ i situationer med personer kring psykisk ohälsa där man tvingas dra sitt vapen.

”Jag kan inte säga något mer än att det tyder på att mannen i Bygdeå inte mått psykiskt bra”, säger polisen Fredrik Jeppsson.

”Jag kan inte säga något mer än att det tyder på att mannen i Bygdeå inte mått psykiskt bra”, säger polisen Fredrik Jeppsson.

Foto: AnnaKarin Drugge/VK

Västerbotten2023-09-06 19:00

Drygt två veckor har passerat sedan en man ska ha skjutit mot två bilar i Bygdeå. När polisen kom på plats och konfronterade mannen uppstod en situation och polisen sköt mannen i benet.

– Mannen kommer mot polisen med en höjd kniv, polisen skriker att han ska släppa kniven, men han gör inte det, vilket leder till att polisen skjuter mannen i benet. Den knivbeväpnade mannen befann sig ungefär tre meter från poliserna, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Av totalt 1,13 miljoner ingripanden i Sverige år 2022 utgjorde motparten ett sådant allvarligt hot att skjutvapen behövde användas vid 31 tillfällen enligt uppgifter från polisen. Ännu ovanligare är det med verkanseld i Västerbotten och under de senaste 20 åren har det hänt åtta gånger att en polis skjutit varningsskott eller verkanseld mot person. Det uppger polisen Johan Lilja för VK.

undefined
Tabellen visar statistik från polisen att det i genomsnitt har inträffat cirka 35 händelser per år i Sverige de senaste fem åren.

Statistik från polisen visar att det i genomsnitt har inträffat cirka 35 händelser per år i Sverige de senaste fem åren där poliser avlossat sitt tjänstevapen.

I många av händelserna där poliser avlossat varningsskott samt verkanseld uppgavs att personen de ingrep mot led av psykisk ohälsa. Något Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef också vittnar om när han ser till händelser där det funnits lagligt stöd att använda tjänstevapnet.

– En situation var en mamma som var psykiskt sjuk och hotade sitt barn med kniv. Då har du bara några millisekunder på dig att ta rätt beslut, lyckligtvis behövde jag aldrig avlossa ett skott utan det kunde lösas på annat vis, säger Fredrik Jeppsson.

En annan situation han var med om, var en person som fejkade att ha en granat i handen, syftet var att personen ville bli skjuten av polisen. Ett fenomen som kallas ”suicide by cop”, där man genom provokation försöker få polisen att avlossa ett skott berättar Fredrik Jeppsson. Ingen av dessa två händelser skedde i Västerbottens län.

Mannen som greps i Bygdeå har genomgått en så kallad paragraf 7 undersökning som är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Den undersökningen har kommit fram till att det kan misstänkas att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

– Jag kan inte säga något mer än att det tyder på att mannen i Bygdeå inte mått psykiskt bra, säger Fredrik Jeppsson.

undefined
Drygt två veckor har passerat sedan en man ska ha skjutit mot två bilar i Bygdeå.

Fredrik Jeppsson vill inte uttala sig om han anser att polisen agerat rätt i situationen utan väntar på den sedvanliga förundersökningen som ska utreda händelsen. Men han menar att det krävs väldigt mycket för en polis för att denne ska använda vapnet.

Vidare berättar Fredrik Jeppsson att det är oerhört mycket polisresurser som läggs på handräckning till psykiatrin.

– En person som är grovt psykiskt instabil är otroligt oförutsägbar och saknar helt förståelse. Du kan aldrig slappna av utan måste hela tiden vara på tårna, säger Fredrik Jeppsson.

Vidare menar han att polisyrket är ett hantverksjobb där de måste hantera olika personer och situationer.

– Man blir aldrig fullärd i polisyrket, sen är poliser människor och alla hanterar situationer på olika sätt, säger han.

Fredrik Jeppsson berättar att det nya elchocksvapnet som ska införas år 2024 kommer vara ett bättre alternativ i situationer med personer kring psykisk ohälsa där man tvingas dra sitt vapen.

– Sen tror jag att arbetsmiljön för poliser kommer bli bättre. Att man känner sig tryggare och inte behöver använda fysiskt våld i samma utsträckning, säger Fredrik Jeppsson.

Polismyndigheten genomförde under åren 2018–2019 en försöksverksamhet med elchockvapen i polisverksamheten. Enheten för polisutbildning vid Umeå universitet fick i uppdrag av polismyndigheten att utvärdera och hitta underlag för det eventuella införandet av elchockvapen.

undefined
Jonas Hansson, polis.

Jonas Hansson, tidigare polis, lärare på polishögskolan och forskare, var projektledare i den vetenskapliga utvärderingen som släpptes år 2020 och bara några månader efter att den släppts fattades beslut om införandet av elchockvapen.

– Tyvärr har inte polismyndigheten kapacitet att både byta vapen och införa ett nytt samtidigt, så det verkar dröja tills att det kommer ut i verksamheterna, säger Jonas Hansson.

18 personer intervjuades i utvärderingen och samtliga hade varit utrustade med elchockvapen. I många av de situationer poliserna använt vapnet var i mötet med en psykiskt instabil patient.

Vid ett tillfälle var en av poliserna med om en liknande situation Fredrik Jeppsson varit med om – personen ville bli skjuten av polis. Elchockvapen kunde användas i stället för ett skarpt skjutvapen.

– Flera av de intervjuade säger ”elchockvapen räddar liv”, säger Jonas

Många situationer poliserna i studien varit med om tyder också på att det nya vapnet har räddat liv.

undefined
Jonas Hansson, polis i Västerbotten

Jonas Hansson menar att det krävs ordentligt med utbildning, träning och utvärdering i det nya vapnet. Framför allt menar han att poliser som kan hantera stressade situationer också lättare kan fatta rätt beslut. Det är därför viktigt att ha den mentala förberedelsen inför situationen som en polis kan hamna i.

– Du vill inte ha en snickare som kommer med endast en hammare, samma är det med polis, det måste finnas flera verktyg att plocka fram, säger Jonas Hansson.

Ett elchockvapen har sladdar som räcker sju meter och därför måste poliserna komma nära för att kunna använda vapnet. Det, menar Jonas Hansson, är viktigt att ha i bakhuvudet vid alla situationer eftersom poliserna kan hamna i en utsatt situation. Därför kan det vara avgörande hur polisen står i förhållande till den andra personen.

När vapnet väl används hos ingripande poliser är det viktigt att man utvärderar hur införandet går. Jonas Hansson menar att det finns vissa möjliga problem som han vill hålla koll på när det nya vapnet införts.

– Kommer man att konfrontera i situationer man tidigare backat? Teoretiskt eätt skulle införandet kunna generera mer konfrontation, säger Jonas Hansson.

Många som intervjuades vittnade även om en ambivalens inför att använda elchockvapnet mot personer som är psykiskt instabila med resonemanget att en sjuk person inte ska behöva utstå något sådant.

Fakta

Polisens rättsliga stöd

Enligt 24 kap. 1 § brottsbalken, får en polis använda skjutvapen för att avvärja svårare våld mot polisen själv eller någon annan person, eller när det finns hot som innebär allvarlig fara för sådant våld.

Dessutom framgår det att om det är nödvändigt att ingripa omedelbart får en polis använda skjutvapen för att gripa en person som på sannolika skäl misstänks för bland annat grova våldsbrott, grova sexualbrott, mordbrand och grova narkotikabrott.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!