– Det kommer många frågetecken. Det var inte det vi önskat. Det är önskvärt från vår sida att det kommer förtydligande, men att pausa kan få andra effekter, säger Susanne Öhrvall, chef för vattenkraftsverksamheten på Skellefteå Kraft.
Skellefteå kraft har ansökt om att avveckla tre kraftverk i Rickleån i Robertsfors. Bakgrunden till det är att samtliga vattenkraftverk i Sverige ska genomgå en prövning. Prövningen utgår från en nationell plan (NAP) som handlar om att vattenkraften ska ha moderna miljövillkor. Skellefteå krafts anläggningar i Rickleån i Robertsfors kommun är bland de första som prövas och i stället för att de rivningsaktuella anläggningarna ska byggas om har Skellefteå kraft beslutat att de ska rivas.
I överenskommelsen mellan SD, M, KD och L som kallas Tidöavtalet framgår det att man har för avsikt att pausa omprövningen av miljötillstånd för vattenkraften tills det är kartlagt vilka konsekvenser omprövningen får för elproduktionen.
– Vi vill dessutom bromsa miljöprövningen av existerande vattenkraft för att inte minska annan planerbar kraftproduktion, sa den nu tillträdande statsministern Ulf Kristersson (M) under en presskonferens på måndagen.
För de tre anläggningarna i Rickleån som Skellefteå Kraft ansökt om att avveckla handlar det totalt om cirka 10 GWh energi som de plockar bort. Det motsvarar ungefär 600 normalvillors årsförbrukning. Susanne Öhrvall har tidigare förklarat att det inte skulle löna sig för företaget att renovera nuvarande kraftverk. De skulle tappa en del energi genom att miljöanpassa verken till de nya kraven, att riva anses vara ett hållbarare beslut.
Gällande Rickleån har Skellefteå Kraft kommit ganska långt i arbetet med en planerad rivning. Ärendet ligger just nu hos mark- och miljödomstolen som ska pröva hur rivningen ska gå till och hur vattenfåran ska återställas. Prövningen kan ta några år då det är ett prejudicerande fall. Exakt vad det nya beskedet innebär för planerna i Rickleån är i nuläget oklart.
– Vi vet fortfarande inte själva, vi har inte fått någon mer information. I veckan kommer branschen att mötas och förhoppningsvis vet vi lite mer efter det, säger Susanne Öhrvall.
Det hon vet är att intentionerna med pausen är att det ska blir mer uppstyrt och tydligt vad nyttan är med miljöprövningen. Att det exempelvis ska ställas mot hur mycket energi som går förlorad. Det pågår dock redan en utredning som bland annat ska undersöka det och även utreda hur hela processen går med samråd, med länsstyrelsen och andra intressenter. Det utreds även redan om det görs undantag i nog stor omfattning, exempelvis för vissa kraftverk som anses viktiga. Den utredningen är inte klar än.
– Vi har inte sett någon effekt av den utredningen än, så vi vet inte hur den slår. Men under tiden man utreder och fortsätter med NAP är det fler och fler vattendrag som kommer in i processen. Det är större vattendrag, med större effekt. Det är väl det man bromsar nu, säger Susanne Öhrvall.
En formulering i det nya avtalet mellan högerpartierna handlar även om att det är angeläget att ta hänsyn till äldre kraftverk som utgör värdefulla kulturhistoriska miljöer.
– Vad de menar med just den meningen vet vi inte heller än. Men det är väl tacksamt för alla tydliggöranden som kommer fram. Att det blir tydligare vägledningar, säger Susanne Öhrvall.
Vad tänker du om att det ska pausas?
– Det kommer många frågetecken. Det var inte det vi önskat. Det är önskvärt från vår sida att det kommer förtydligande, att regeringens intentioner med hela NAP-omprövningarna slår igenom i hela processen, men att pausa kan få andra effekter. Vi har dessutom en miljöfond som ska finansiera det här som vi har riggat under flera år och då får inte pausen bli för lång heller.