Skillnaderna i tillväxt har varit stora runtom i landet de senaste åren, visar Nordeas analys av konjunkturen uppdelat på åtta regioner.
– Hög inflation och höga räntor har slagit mot storstadsområdena, där konsumtion och bostadsbyggande är förhållandevis större delar av den lokala ekonomin, medan det är en stark utveckling i norr, säger Susanne Spector, chef för makroekonomisk analys på Nordea.
Övre och mellersta Norrland är de landsändar som spås ha en bruttoregionprodukt, BRP (regional BNP), över nollstrecket i år, enligt Nordeas prognos.
– Mest intressant i norr är att tillväxten också breddas, från att ha varit ganska koncentrerad till Västerbotten, ser vi nu att det går starkt i hela Norrland, säger Susanne Spector och exemplifierar med gröna satsningar och försvarsindustrin.
I Västsverige, Mälardalen och Stockholmsregionen pekar det i stället åt andra hållet.
– Stockholm tappar fart och tittar man på konjunkturindikatorer framåt ser det ut som en fortsatt svag utveckling. Den allmänna bilden är att de kvarvarande effekterna av pandemin har varit större i Stockholm. Man har inte återhämtat sig på samma sätt som i resten av landet, säger Spector.
Efterfrågan på arbetskraft har fallit mer i Stockholmsregionen, som ännu inte nått tillbaka till de relativt låga arbetslöshetsnivåerna 2019, innan pandemin.
Trots vikande inflation och lägre räntor vid horisonten har även bostadsbyggandet det fortsatt tufft i landet. Långsamt växande befolkning och höga kostnader dämpar.
Generellt ser det ändå ut att ljusna. BRP och sysselsättning lyfter nästa år enligt prognosen.
– 2025 räknar vi med att det har vänt och att vi ser en god tillväxt i riket, säger Susanne Spector.
Tabell: BRP och antal jobb, förändring på årsbasis