I fjällräddningsorganisationen ingår sammanlagt cirka 400 frivilliga personer i hela fjällkedjan. Då och då uppmanas de stå i beredskap.
– Vi har skickat ut till hela organisationen att de, på frivillig basis, ska lyssna på vårt kommunikationssystem hemifrån, säger Fredrik Nilsson.
SMHI har sedan tidigare utfärdat en klass 2-varning. Det hårda vädret i kombination med "stugbytardag" i fjällen gör att polisen befarar ett ansträngt trafikläge, främst i Västernorrland men även på sina håll i Västerbotten.
– I det här läget förväntar jag mig att kunna använda mig av fjällräddarna som mina öron och ögon i fjällvärden, och skulle det bli någon omfattande störning så är de beredda att rycka ut, säger Fredrik Nilsson.
Just nu är läget "grönt" som han beskriver det, men stormen förväntas kulminera senare under kvällen. Polisen uppmanar trafikanter att överväga en annan resdag om möjligt och att inte ge sig ut i onödan.
– Man ska ju vara medveten om att bara för att man är i nöd i fjällvärlden så är det inte säkert att fjällräddningen kan göra något. Det kan ju vara så extremt väder att det inte är värt att riskera fyra, fem personers liv, säger Fredrik Nilsson.
Sara-Lena Brännström// Västerbottens-Kuriren