Patientfarliga läkare kan jobba länge utan att stoppas

Det kan ta flera år innan läkare som anmäls som patientfara av sin arbetsgivare får kritik eller indragen legitimation, visar Nyhetsbyrån Sirens granskning. Snittiden för utredningar av läkare i Västerbotten är 459 dagar. Men en utredning sträckte sig över två år.

Patientfarliga läkare kan jobba flera år utan att stoppas – på grund av utdragna utredningar. Det visar en granskning av Nyhetsbyrån Siren.

Patientfarliga läkare kan jobba flera år utan att stoppas – på grund av utdragna utredningar. Det visar en granskning av Nyhetsbyrån Siren.

Foto: TT

Västerbotten2021-11-18 21:00

Handläggningstiderna är ett problem, medger både IVO och HSAN. 

– Till syvende och sist är det en resursfråga. Om vi var fler inspektörer skulle vi kunna handlägga snabbare, och snabbare förhindra riskindivider från att vara kvar i systemet, säger Petra Carlbaum, inspektör på IVO. 

Nyhetsbyrån Siren har gått igenom de totalt 372 anmälningar av misstänkt patientfarliga läkare som gjordes av vårdgivare 2016-2020. Granskningen visar bland annat att IVO valde att rikta kritik baserat på 111 anmälningar. I totalt 120 anmälningar upptäcktes brister så allvarliga att det krävdes en anmälan till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, den myndighet som beslutar om ett indragande av en läkarlegitimation. 

Av de 338 läkare som anmälts har 30 fått indragen legitimation vid tiden för denna text, 45 har satts på prövotid och fyra har fått begränsad rätt att skriva ut läkemedel. En tredjedel av anmälningarna avslutades utan åtgärd.

I undersökningen ingår sammanlagt tolv läkare som verkat inom Norrans bevakningsområde eller Region Västerbotten. Tre av läkarna fick sin legitimation indragen.

undefined
Så här ser utredningstiderna ut per län i genomsnitt.

Eftersom myndigheternas beslut kan få stora konsekvenser för läkare ställs höga krav på rättssäkerhet, enligt Petra Carlbaum. Men en följd kan bli utdragna utredningar. Fall som stannar vid ett beslut av IVO tar i snitt cirka 300 dagar att utreda, men om ärendet går vidare till HSAN kan det ta dubbelt så lång tid. I snitt ett år och åtta månader. Om läkaren väljer att överklaga kan det finnas möjlighet för personen att arbeta vidare även under den rättsliga processen.

Enligt HSAN:s ordförande, Susanne Billum, finns två huvudskäl till långa utredningstider på myndigheten. Dels medverkar inte alla läkare frivilligt, dels är det svårt att få tag på specialiserade läkare som kan vara med i bedömningen som sakkunniga.

När det gäller uppenbara riskpersoner, som exempelvis den så kallade Kryläkaren som dömdes för sexbrott på ett stort antal barn i bland annat Skellefteå, kan Ivo ansöka om att stoppa läkaren tillfälligt. Men även det måste godkännas av HSAN.

Susanne Billum öppnar för att det kan behövas lagändringar.

– Jag tror det kan behövas lite mera maktmedel åt IVO. De kanske skulle kunna fatta någon form av interimistiska beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!