Patienter i Västerbotten erbjuds operation – i Lettland

De långa vårdköerna i Västerbotten gör nu att en privat vårdgivare från Lettland erbjuder länets patienter att opereras i Riga. Enligt vårdgivaren är det svenska staten som står för kostnaderna. Patienterna ska bara behöva göra utlägg för resa och eventuell hotellkostnad. Regionrådet Peter Olofsson (S) är inte främmande för den här lösningen, rapporterar VK.

Knä-, höft- och ljumskbråcksoperationer ska nu erbjudas regionens patienter. Men operationerna ska genomföras i Riga.

Knä-, höft- och ljumskbråcksoperationer ska nu erbjudas regionens patienter. Men operationerna ska genomföras i Riga.

Foto: JACK MIKRUT

Västerbotten2023-02-27 14:33

Det är företaget Swedish MedCare som i veckan kommer att hålla ett informationsmöte där länets kirurg- och ortopedpatienter ska få information om möjligheten till gränsöverskridande behandlingar. Mötet ska ske digitalt.

Köerna inom ortopedin är långa och enligt Läkartidningen så är det ungefär 840 personer i Västerbotten som har väntat längre än 90 dagar på operation vilket är det som vårdgarantin stipulerar.

– Vi vänder oss till dem som har knä-, höft- eller ljumskbråcksoperationer, säg kontaktpersonen Kurt Flodin till Västerbottens-kuriren.

Swedish MedCare är ett företag med sin bas i Lettland där svenska specialistläkare arbetar och även är delägare. På klinken jobbar också svensktalande personal.

undefined
Eftervården ska bedrivas på regionens hälsovårdscentraler.

Flodin menar att det finns möjlighet till snabb behandling för dem som står i den långa vårdkön. Det kan också vara svårt att få tid även om man väljer gå till en annan region för att komma förbi kön.

– Vi söker även samarbete med regionen och vill helst göra detta i samverkan, säger Flodin.

Ett EU-direktiv blev 2017 svensk lag. Det innebär att alla EU-medborgare har rätt till att få behandling och vård i andra EU-länder. Detta är kostnader som Försäkringskassan ska stå för.

– Pengarna för gränsöverskridande behandlingar utbetalas av Försäkringskassan efter godkännande av regionen upp till den nivå som gäller i respektive hemland, säger Kurt Flodin.

Det är alltså svenska staten som i det här fallet kommer att stå för kostnaden och inte regionen.

– Jag tror inte att regionen känner till detta, säger Flodin.

Det Swedish MedCare erbjuder är också en paketlösning där de arrangerar resan till Riga, eventuell övernattning på hotell med mera. De tar hand om all medicinsk dokumentation och försöker dessutom hitta svensktalande personer som får dela rum på sjukhuset, förutom att personalen är svensktalande.

När patienten kommer tillbaka till Västerbotten får de ta kontakt med hälsocentralen och får då den eftervård de behöver.

Tatjana Jakushina är vd för bolaget och hon poängterar att patienten inte behöver betala någonting för vården.

– Patienten behöver dock lägga ut pengar för resan och eventuellt för vistelsen på hotell här i Riga. Men eftersom man kan organisera detta effektivt här så är den kostnaden ringa, säger hon.

Enligt den standard företaget har så stannar patienten minst fem dagar på kliniken innan den får resa hem igen. Under tiden får patienten också sjukgymnastik tre gånger per dag.

– Och egentligen skulle ju regionen kunna betala för resan, säger Kurt Flodin.

På frågan vilka försäkringar som gäller för Swedish MedCares patienter så finns det enligt dem en försäkring som gäller över hela EU för nödvändig vård.

Det är på tisdag företaget ska ha sitt digitala informationsmöte. De har redan fått en del förfrågningar kring detta.

Regionrådet Peter Olofsson (S) har försökt få kontakt med företaget för att få veta mer om vad de har att erbjuda men inte lyckats nå dem. Han säger sig inte vara insatt i domen från högsta förvaltningsdomstolen. Han verkar dock tveksam till om kostnaden verkligen kommer att ligga på staten.

undefined
Regionrådet Peter Olofsson (S).

– Jag vet att det var en diskussion om att ändra det där och jag vet faktiskt inte vad man kom fram till, säger han.

Redan i dag har regionen ett samarbete med Aleris och Sports Medicine. I Norrbotten har man också planer på att försöka korta köerna genom vård utomlands.

– Absolut så är vi intresserade av att korta köerna, säger Peter Olofsson.

DETTA ÄR SWEDISH MEDCARE

Swedish Medcare är ett svenskt företag med svensk ledning och baserat i Riga, Lettland.

Deras verksamhet består av gränsöverskridande förmedling av medicinska och andra tjänster inom omvårdnad och hälsa.

För att leverera tjänsterna har de ett nätverk av utvalda partners och specialistkliniker i både Riga och Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!